PALE TEŠKE OPTUŽBE

Beograd: Organizatori protesta traže od Vučića da predstavi plan za Kosovo

"Mismoadresa. NeBrisel. NeVašington. NeMoskva. NePriština. Sanamapričašotome. Akoplannemaš, izađipredjavnostitosaopšti", navodiseusaopštenju
1328 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od protesta u Beogradu, Foto: Beta/AP
Sa jednog od protesta u Beogradu, Foto: Beta/AP

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" zatražili su danas od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da građanima predstavi plan za Kosovo i Metohiju, navodeći da su oni adresa kojoj treba da se obrati, a ne "Brisel, Vašington, Moskva ili Priština".

Oni su u saopštenju optužili Vučića da je politikom koju vodi, "država Srbija povučena sa Kosova".

"Osam godina je prošlo, otkako si obećao da ćeš, kad dođeš na vlast, poništiti sve što je bilo ko u vezi sa Kosovom dogovarao. Sedam godina je prošlo otkako si došao na vlast, a šest otkako si sam dogovorio i nametnuo Briselski sporazum. Dok slaviš pobjede od pet nula, tvoje fabrike laži pokušavaju da nas ubijede da je slika pobjednika lik srpskog sudije koji se zaklinje na ustavu države Kosovo. I carinika u kosovskoj uniformi", stoji u saopštenju.

Organizatori protesta su optužili predsjednika Srbije i da je "instalirao svoje kriminalce da gospodare ničijom teritorijom" nakon što je kako se navodi, "povukao srpske institucije sa sjevera Kosova".

"Aleksandre Vučiću, od tvojih epskih podviga i pobjeda, od tvojih predstava da ne spavaš i ne jedeš, došli smo do toga da nam kažeš da nemamo ni metar srpske zemlje na Kosovu. Da nam kažeš da nema Srba na Kosovu. Zašto lažeš Aleksandre Vučiću? Ima Srba na Kosovu, a ima i srpske zemlje.Zašto nam carine od sto posto uvodi Vlada u kojoj sjede tri tvoja ministra ? Zašto su oni i dalje ministri?", upitali su organizatori protesta.

Oni su upitali Vučića i "zašto se stavovi naše zemlje zauzimaju na privatnim ručkovima sa Hašimom Tačijem u Njujorku a ne u Skupštini Srbije".

"Kosovo nije tvoje Aleksandre Vučiću, nije nepokretnost u tvom ličnom vlasništvu. Ono je naše. Stvar je svih nas. Kako je moguće da nas vrijeđaš i kažeš nam da nismo spremni da čujemo plan o onome što je naše? Prije pet godina si rekao da imaš plan. Gdje je plan, Aleksandre Vučiću? Sa kim pregovaraš? Kako to da Hašim Tači u Skupštini Kosova debatuje o pregovorima i planovima, a ti bježiš od razgovora sa svojim narodom?", upitali su organizatori protesta "Jedan od pet miliona".

Oni su podsjetili da je predsjednik Srbije dao zakletvu nad Miroslavljevim jevanđeljem u Skupštini Srbije da će štititi Ustav i Kosovo kao dio Srbije a da danas kako su naveli, "priča o razgraničenju".

"Da li svaka tvoja zakletva ima težinu one date Vojislavu Šešelju i Srpskoj radikalnoj stranci u crkvi Svetog Marka? Zahtijevamo da prestaneš da se ponašaš kao vlasnik ove zemlje, i da građanima Srbije predstaviš plan za Kosovo i Metohiju. Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Priština. Sa nama pričaš o tome. Ako plan nemaš, izađi pred javnost i to saopšti", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas