Stoltenberg čestitao Zaevu: Snažna podrška primjeni sporazuma

Ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NAT
211 pregleda 0 komentar(a)
Večeras u makedonskom parlamentu, Foto: BETA/AP
Večeras u makedonskom parlamentu, Foto: BETA/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg čestitao je večeras Makedoniji na odluci Sobranja da se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija .

“Čestitam premijeru Zoranu Zaevu na finalnom glasanju u parlamentu o Sporazumu iz Prespe. NATO snažno podržava primjenu Sporazuma, koji predstavlja snažan doprinos stabilnom I prosperitetnom regionu”, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rješavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mjesta, dok sjednici nijesu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

Makedonija bi trebalo da postane 30. članica, prva poslije prijema Crne Gore.

Jedan zvanilnik NATO kazao je krajem prošle godine da se njen primjer, ako se bude poštovao dogovor, mogao očekivati na proljeće 2020. godine.

Ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO, rekao je predsjednik makedonske skupštine Talat Džaferi.

Bonus video: