Cane vrti gdje burgija neće

Sve je lagano krenulo nabolje za Subotića, a 2013. taj trend dobija turbo pogon. Specijalni sud tada, iako je 2010. odbio ponudu od čak pet miliona eura jemstva, pristaje na deset puta manju sumu od 538.000 u formi hipoteke nad nekretninama. Subotić se vratio u Srbiju
157 pregleda 14 komentar(a)
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.12.2015. 19:35h

Stanko Subotić Cane je imao zlatnu kombinaciju: dobre advokate i loše sudije, "Blicova" je ocjena osmogodišnjeg procesa za šverc cigareta koji je pretvoren u farsu i završen oslobađajućom presudom zbog zastarjelosti i nedostatka dokaza.

Da bi se sve to dogodilo, pobrinulo se proviđenje u obliku pojedinih sudija Specijalnog i Apelacionog suda, bolešljivih advokata i optuženih, kolebljivih starih svjedoka, iznenadnih novih, misterioznih dokumenata i pokojnika koji su ih potpisali.

Pođimo redom. Subotić je bio okrivljen da je 1995. i 1996. sa Mihaljom Kertesom, direktorom Uprave carina, osmislio način da se cigarete preko Makedonije prošvercuju u Srbiju radi prodaje na crnom tržištu. Kamioni su putovali u pratnji službenih vozila, a država je oštećena za oko 30 miliona eura poreza.

Prvom presudom Specijalnog suda, Subotić je 2011. osuđen na šest godina zatvora. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu i slučaj vratio na početak.

Sve je lagano krenulo nabolje za Subotića, a 2013. taj trend dobija turbo pogon. Specijalni sud tada, iako je 2010. odbio ponudu od čak pet miliona eura jemstva, pristaje na deset puta manju sumu od 538.000 u formi hipoteke nad nekretninama. Subotić se vratio u Srbiju.

Na ponovom suđenju Subotića je toliko krenulo da vjerovatno ni sam nije mogao da povjeruje svojoj sreći. Isključeni su ključni iskazi svjedoka protiv Subotića; druga svjedokinja je promijenila iskaz u njegovu korist; još jedan svjedok se pojavio niotkuda, direktno u kabinetu sudije, sa misterioznim dokumentom u korist Subotića. Uzaludno će se Specijalno tužilaštvo žaliti da je taj spis potpisala osoba koja je u trenutku potpisivanja već pet godina bila - mrtva! Jula 2014. će vijeće predsjedavajućeg sudije Dragana Miloševića doneti oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da je šverc cigareta iz 1995. godine zastario, a da je za šverc iz 1996. oslobođen jer nije bilo dokaza.

Konačnu oslobađajuću presudu donijelo je ovog četvrtka vijeće Apelacionog suda. Prethodio joj je pretres koji je odlagan čak četiri puta, a sve zbog navodnih bolesti Subotića, njegovih branilaca i optuženih. Epidemiju je zaustavio sam Apelacioni sud oslobađajućom presudom zbog zastarjelosti i nedostatka dokaza.

Tu presudu donijelo je vijeće sudije Zorana Savića, koji je predsjedavao i vijeću koje je 2013. poništilo iskaze ključnih svjedoka Specijalnog tužilaštva. Obaška što je Specijalni sud u oslobađajućoj presudi prošlog jula naveo da je slučaj protiv Subotića zastaio, dok je Apelacioni sud ovog četvrtka naveo da je zastarjelost nastupila tek u oktobru ove godine. Drastičnu razliku u poimanju vremena između Specijalnog i Apelacionog suda juče niko nije mogao da objasni Blicu.

Farsa koja će nas koštati milione eura

Sam bog zna koliko će građane Srbije da košta ova osmogodišnja farsa od suđenja. Sigurno je da se radi o jednom od najskupljih suđenja koje će, kako tvrdi Subotićev advokat Radoslav Tadić, državu koštati nekoliko miliona eura.

"U postupku protiv Subotića bilo je 15 okrivljenih koje je branilo 20 advokata. Prema tarifi advokatske komore, njihova minimalna cijena rada po pretresu je ponaosob 32.000 dinara, plus naknada za pisane žalbe i podneske. Za ovih skoro devet godina ni ne znam koliko je bilo pretresa, ali će sve to uskoro biti obračunato. Imamo rok od godinu dana da tražimo naknadu. Naravno, mnogo više novca državu će koštati to što su pojedini okrivljeni neosnovano bili u pritvoru. Stevica Banović je u zatvoru proveo tri i po godine. Neki optuženi do dvije godine. Naravno da će oni svi tražiti oštetu" kaže advokat Tadić za Blic.

Ćutim o presudi

Premijer Aleksandar Vučić nije juče želio da komentariše presudu kojom je Subotić oslobođen optužbi za krijumčarenje cigareta, da ne bi, kako je rekao, bilo protumačeno da se miješa u rad sudskih organa i vrši pritisak na sud.

"Neću da govorim ništa, bolje da ćutim. Inače biste mi rekli da se miješam u rad sudskih organa ili da vršim pritisak na sudije i na druge", rekao je Vučić novinarima u Aranđelovcu, dodajući da je shvatio da "ne smije ništa da kaže ni o jednoj presudi".

Sve po zakonu...

Subotićev advokat Radoslav Tadić izajvio je juče za "Blic" da je oslobađajuća presuda donijeta po zakonu, "za razliku od prethodne" (osuđujuće).

"Nismo još donijeli odluku da li ćemo da tužimo državu", rekao je Tadić.

Advokat kaže da će poslije ove presude biti skinuta hipoteka koju je Subotić dao za jemstvo. Subotiću je bilo oduzeto pravo na prodaju imovine, ali je on lokale koje posjeduje u centru Beograda izdavao i uzimao novac za kiriju.

Ovo ne znači da je Subotić nevin

Stevan Dojčinović, sa portala Krik.rs, upozorava da je loše što je ovaj slučaj, "jedan od tri najjača postupka u zemlji" završio tako da na kraju ne znamo šta je istina.

"Sud je naveo da je za dio kriminalnih radnji nastupila zastarjelost. To ne znači da je Subotić nevin", kaže Dojčinović za "Blic".

Dojčinović tvrdi da postupak od početka prate kontroverze.

"Završnica postupka je najčudnija. Pojavljuju se sumnjivi dokazi u posljednjem momentu, sudovi donose različite odluke i naravno da je javnost zbunjena", kaže Dojčinović.

Bonus video: