Izetbegović: Vučićeva podrška Dodikovoj politici je povratak politici inata i konflikta

Izetbegović je to rekao komentarišući najavu da će "gotovo cijela Vlada Srbije prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci"
10 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2015. 15:20h

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da podrška premijera Srbije Aleksandra Vučića politici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja povratak politici "inata i konflikta".

Izetbegović je to rekao komentarišući najavu da će "gotovo cijela Vlada Srbije prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci".

"Politika Aleksandra Vučića pokušava da spoji dijametralno suprotna stajališta. S jedne strane, dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike, koja je prije četvrt vijeka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku", rekao je Izetbegović za sarajevski "Faktor".

Ocjenjujući da je najava srpskog premijera da će članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana RS došla poslije razgovora s Dodikom u Beogradu, bošnjački član Predsjedništva BiH je ocijenio da to "jasno potvrdjuje tezu da Vučić sve snažnije puše u Dodikova jedra, iako u posljednje vreme često daje izjave kako poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine".

"Sve je jasnije da Vučićeva djela ne prate sladunjave riječi koje izgovara. Jer, kada bi zaista poštovao BiH i njen suverenitet, srbijanski premijer morao bi da poštuje i odluke koje donosi najviša sudska instanca u našoj zemlji – Ustavni sud BiH", istakao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, upravo taj sud je osporio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS.

"Kao što je poznato, vlasti u RS odbijaju da provedu odluku Ustavnog suda BiH, a ovakvi Vučićevi potezi ih mogu itekako ohrabriti", ocijenio je Izetbegović.

On je dodao da je obilježavanje dana kada su 1992. godine srpski poslanici napustili Parlamentarnu skupštinu Republike BiH i odlučili da se teritorijalno razgraniče s Muslimanima (Bošnjacima) i Hrvatima, "nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, glorifikovanje diskriminacije i dominacije spram građana koji nisu Srbi, ignorisanje presude Ustavnog suda BiH, a time i države Bosne i Hercegovine".

"Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je ustanovljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine, i obilježavanje datuma uspostavljanja tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine uključuje priznanje i prihvatanje svega onog što je u ime te paradržavne tvorevine učinjeno u periodu 1992-1995. godine. Dakle, svih šteta i eventualnih zahtjeva za reparacijom od strane unesrećenih građana Srebrenice, Sarajeva, Kozarca i drugih djelova Bosne i Hercegovine", naglasio je Izetbegović.

Ustavni sud BiH je juče, sa dva izdvojena mišljenja, dostavio odluku Narodnoj skupštini RS da u roku od 60 dana izmijeni Zakon o praznicima i ukine obilježavanje Dana republike (RS) 9. januara.

Sve političke stranke u RS smatraju da takva odluka Ustavnog suda, donijeta glasovima sudija stranaca i bošnjačkih sudija, ima političku pozadinu, najavivši da je neće poštovati i da će RS i dalje Dan republike obilježavati 9. januara.

Bonus video: