MOLBA BICIKLISTA

Beograd: Od Djeda Mraza traže biciklističke staze

Kritična masa, koja se krajem svakog mjeseca održava u više od 300 gradova svijeta počev od 1992, grupna je vožnja ulicama grada koja za cilj ima podizanje svijesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju
89 pregleda 2 komentar(a)
Biciklista, biciklizam, Foto: Shutterstock
Biciklista, biciklizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2019. 04:18h

Uz molbu Djeda Mrazu da na ulice Beograda donese biciklističke trake i staze, gradski biciklisti završavaju ovu godinu aktivizma u subotu popodne novogodišnjom, 57. grupnom mjesečnom vožnjom Kritična masa.

"Ove godine smo vrijedno radili, protestovali, i pokrenuli neka pitanja u gradu, ali kako sada stvari stoje, izgleda da ćemo popravku Brankovog mosta, normalnu biciklističku stazu do Ade Ciganlije, biciklističke staze ili trake u centru grada moći da tražimo samo od Djeda Mraza, jer gradska vlast nije mogla da napravi ni sto metara staze pored rekonstruisane pumpe Dejton", piše u najavi gradskog udruženja "Ulice za bicikliste".

Posljednje ovogodišnje subote prazničnu atmosferu u Beogradu uljepšaće "Novogodišnja Kritična masa". Biciklisti će se okupiti od 16.30 na Trgu Republike, u vožnju kroz centar grada, dugačku devet kilometara, kreću u 17 sati.

Mada ima dva pokretna muzička sistema, Udruženje poziva učesnike da ponesu i svoje sisteme, pištaljke, trube i vuvuzele, i pripreme zvonca, jer "odavno nismo pravili buku", da ukrase bicikle i da ne zaborave na obavezno prednje i zadnje svjetlo.

Poslije vožnje slijedi BICI-ŽURKA u prostoru Magacina, ulica Kraljevića Marka 4.

Novac koji se prikupi namijenjen je za dalju organizaciju Kritične mase i za ostale aktivnosti udruženja "Ulice za bicikliste". "Trebaće nam novac za prostor, papir, štampanje, farbu, platna, bedževe, naljepnice i sve ostale rekvizite potrebne da mase izgledaju veselije, ali i da gradskoj upravi pošaljemo po neku poruku!", piše u najavi.

Agencija IBikeBelgrade će i ovoga puta besplatno pozajmiti bicikle onima koji bi željeli da dođu na Kritičnu masu, a nemaju svoj bicikl.

Kritična masa, koja se krajem svakog mjeseca održava u više od 300 gradova svijeta počev od 1992, grupna je vožnja ulicama grada koja za cilj ima podizanje svijesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju.