MUP Makedonije pronašao nezakonite lične karte koje su korišćene za glasanje

Spasovski je objasnio da je provjera dokumenata 22 osobe, po slučajnom izboru, urađena na osnovu tajno snimanih telefonskih ratzgovora
2 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2015. 20:10h

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski izjavio je danas da je utvrdio da je to ministarstvo, dok je na njegovom čelu bila Gordana Jankulovska, nezakonito izdalo lične karte mještaima Pusteca, mjesta u Albaniji u kojem žive Makedonci.

On je rekao da je Ministarstvo untrašnjih poslova podatak da su 22 lične karte izdate nezakonito došlo pošto je on zatražio da se dozna kako su se ta lica našla na biračkom spisku u Makedoniji.

"Tada je utvrđeno da jedna od tih osoba nema uopšte ličnu kartu, a da se našla na biračkom spisku, dok su za drugih 21 izdate lične karte iako nijesu imale odgovarajaću dokumentaciju na osnovu koje se izdaje lična karta“" rekao je Spasovski na konferenciji za novinare u Skoplju.

Spasovski je jedan od dva ministra iz opzicione SDSM u vladi koju vodi VMRO DPMNE čiji je Jankulovska visoki funcioner. U vladu Nikole Gruevskog, Spasovski je ušao početkom novembra na osnovu dogovora iz Pržina, čijom bi primjenom trebalo da se dođe do rešenja višemjesečne političke krize u Makedoniji.

Spasovski je objasnio da je provjera dokumenata 22 osobe, po slučajnom izboru, urađena na osnovu tajno snimanih telefonskih razgovora, koje je obavio lider SDSM Zoran Zajev. Iz tih razgovra se, prema uvodnom objašnjenju Zaeva, vidi da su mještani Pusteca glasali na izborima u Makedoniji, na koje su organizovano dovođeni.

Zbog sumnje da su lokalni izbori 2013. godine namješteni, opoziciona SDSM je osporio rezultate tih izbora. Kasnije, istu tvrdnju SDSM je ponovio i za parlamentarne izbore 2014. godine, kada je najveća opoziciona stranka odbila da udje u Sobranje Makedonije i počela bojkot te istitucije, čime je počela velika politička kriza u Makedoniji, koja još nije okončana.

Bonus video: