Petrov: Razgovori sa SDP završeni, zvali su pojedinačno naše zastupnike

"Uzimali su nam saborske zastupnike, od Petrine, do Prgometa, smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore, makar su nas nazivali fašistima, sve smo to zanemarili", kazao je Petrov
0 komentar(a)
Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 22.12.2015. 12:41h

U ovom trenutku pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni, rekao je danas lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov, javlja Index. hr.

Petrov je ranije danas vidno nezadovoljan došao do sjedišta svoje partije, nakon konsultacija o novoj hrvatskoj vladi s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Uzimali su nam saborske zastupnike, od Petrine, do Prgometa, smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore, makar su nas nazivali fašistima, sve smo to zanemarili, i rekli na stranu sve osude... Ali ovo što se sada dogodilo, što se događa u zadnjih 48 sati, da SDP zove naše saborske zastupnike i da traže njihovu pojedinačnu podršku ako se ne dogovorimo", kazao je Petrov.

Šta će biti dalje, ne zna...

"To će odlučiti Nacionalno vijeće", dodao je.

Ni na četvrti krug konsultacija kod predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koji na Pantovčaku održan danas u devet sati, niko nije došao sa potpisima podrške 76 izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar vlade, a dodatno vrijeme radi dogovora o tome od predsjednice su trebali da zatraže Most nezavisnih lista i koalicija Hrvatska raste koju predvodi SDP.

To je rezultat događaja na relaciji Most - Hrvatska raste - Domoljubna koalicija, tokom kojih su obje koalicije u proteklih nekoliko dana Mostovom predlogu tripartitne vlade kazale i "da" i "ne", javlja Index.hr.

Na kraju, takve vlade neće biti, a razgovore o sastavljanju saborske većine i vlade nastavili su Most i Hrvatska raste, koji će od predsjednice danas zatražiti još nekoliko dodatnih dana za dogovor.

To su juče potvrdili čelnici dvije strane, Božo Petrov i Zoran Milanović, uvjereni u skoro postizanje konačnog dogovora.

Petrov je pritom kazao da će ime mandatara biti poznato "u trenutku kad se definišu sve stvari".

Prema nezvaničnim informacijama, Milanović je Mostu ponudio potpise poslanika koalicije Hrvatska raste sa kojima bi Petrov danas otišao na Pantovčak, a iz Mosta mu je odgovoreno da im za to treba još neko vrijeme.

Prema Ustavu Hrvatske, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konsultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Nakon trećeg kruga konsultacija Grabar-Kitarović je upozorila da je vremena "sve manje" i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posljedice po stabilnost države.

Četvrti krug konsultacija sa čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima počinju na Pantovčaku u 09 sati i predviđeno je da će trajati do 12.30, nakon čega će se predsjednica Hrvatske obratiti javnosti.

Bonus video: