Seksualne radnice u vešu i seksi obući marširale Skopljem

Podršku seksualnim radnicima su na protestu dali pripadnici nevladinih organzacija, a Građanska inicijativa za zaštitu i unapređenje nevladinih organizacija zatražila je veću zaštitu i donošenje zakona koji će ih štititi
83 pregleda 8 komentar(a)
seksualne radnice, marš, Foto: Beta-AP
seksualne radnice, marš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.12.2015. 19:00h

Grupa seksualnih radnika i radnica oblježila je danas u Skoplju, po osmi put, Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema seksualnim radnicima. Oni su prošetali centrom grada obučeni u seksi veš i obuću, tradicionalno noseći crvene kišobrane. Osmi marš, koji je završio na Trgu Makedonija, u visokim štiklama i crnim čarapama su predvodile seksualne radnice Ana i Nina. Njih dvije su u tom poslu duže od sedam godina, a za televiziju Telma su posvjedočile o brojnm rizicima koje nose i neprijatnosima koje su lično osjetile.

Podršku seksualnim radnicima su na protestu dali pripadnici nevladinih organzacija, a Građanska inicijativa za zaštitu i unapređenje nevladinih organizacija zatražila je veću zaštitu i donošenje zakona koji će štititi seksualne radnike jer se, kako je obrazloženo, oni plaše da prijave nasilje. Gradjanski aktivisti su zatražili i uključivananje seksualnih radnika u izradu nacrta zakona, politika i programa koji direktno utiču na njihov život i rad, a apelovali su i da budu ukinuti propisi prema kojima se novčano kažnjavaju seksualni radnici koji se svjesno i dobrovoljnu uključe u seksualni rad.

Prema istraživanju udruženje HOPS, od 310 seksualnih radnika njih 211 je potvrdilo da je bilo maltretirano zbog svog rada. Navedeno je da je 12 odsto ispitanika bilo žrtva seksualnog nasilja, da je 10 odsto bilo prisiljeno od klijenata da ima seksualni odnos bez zaštite. Kao najčešće počinitelje nasilja naveli su klijente, policiju i porodicu. Njih 37 odsto je odgovorilo da ne očekuje pomoć ni od koga, a samo je 1,3 odsto ispitanka posvedočilo da je dobilo pomoć od policije.

Bonus video: