Evropski parlament: Nova ustavna struktura da garantuje potrebe svih zajednica u BiH

Usvojena rezolucija naglašava značaj Dejtonskog sporazuma za okončanje sukoba na teritoriji BiH i uspostavljanje nove unutrašnje strukture i funkcionisanja institucija u toj zemlji
6 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2015. 12:27h

Evropski parlament usvojio je danas na zasijedanju u Strazburu rezoluciju povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Za tekst rezolucije, o kojoj je Evropski parlament raspravljao juče, glasalo je 525 od ukupno 754 evropskih poslanika.

Usvojena rezolucija naglašava značaj Dejtonskog sporazuma za okončanje sukoba na teritoriji BiH i uspostavljanje nove unutrašnje strukture i funkcionisanja institucija u toj zemlji.

Evropski poslanici pozvali su vlasti u BiH da porade na stvaranju nove ustavne strukture koja će garantovati potrebe svih zajednica u BiH i istovremeno obezbijediti funkcionisanje države.

EP je pohvalio pozitivnu transformaciju BiH u posljednjih 20 godina i podsjetio lokalne političke lidere da nastave sprovođenje reformi koje će obezbijediti poštovanje političkih, ljudskih, građanskih prava i osigurati vladavinu prava u zemlji.

Evropski poslanici odali su poštu svim žrtvama rata u BiH i izrazili saučešće njihovim porodicama.

Tokom debate o ovoj rezoluciji koja je održana juče u kasnim popodnevnih časovima mogli su se čuti oprečni stavovi evropskih poslanika o tome koliko je danas Dejtonski sporazum funkcionalan za BiH, kao i pozive da ova zemlja, uz asistenciju EU, što prije pređe iz "dejtonskog u briselski režim".

Bonus video: