Ekstremna zagađenost vazduha u Tetovu: Zatvorene škole i obdaništa

Tetovo, prema globalnoj bazi podataka „Numbeo“, ima najzagađeniji vazduh u Evropi, a nalazi se i među pet najzagađenijih gradova na svijetu
65 pregleda 2 komentar(a)
Tetovo, zagađenje vazduha (Novine), Foto: Time.mk
Tetovo, zagađenje vazduha (Novine), Foto: Time.mk
Ažurirano: 17.12.2015. 08:06h

U Tetovu su od juče zatvorene osnovne i srednje škole i obdaništa zbog ekstremno zagađenog vazduha u tom gradu na sjeverozapadu Makedonije.

Takvu odluku Opština Tetovo, koje je od Skoplja udaljena 38 kilometara, donijela je u konsultacijama sa Ministarstvom za obrazovanje Makedonije.

Na taj način učenici bi trebalo da budu zaštićeni od aerozagađenja kojem su izloženi kada idu u škole, ocijenila je gradonačelnica Tetova Teuta Arifi, a prenijeli su skopski mediji.

Ona je rekla da će opštinska uprava u Tetovu produžiti sprovođenje mjera protiv zagađenog vazduha, među kojima je uvođenje zonskog parkiranja i pranje ulica kalcijum acetatom.

Teuta Arifi je rekla da se u narednoj godini očekuje da profunkcioniše gradski saobraćaj, kao i da se razmišlja o uvođenju i drugih mjera protiv aerozagađenja.

Kako je prenijela televizija Telma, tetovska ekološka udruženja su za danas najavila proteste protiv aerozagađenja i blokadu puteva na tri glavna ulaza u Tetovo.

Tetovo, prema globalnoj bazi podataka „Numbeo“, ima najzagađeniji vazduh u Evropi, a nalazi se i među pet najzagađenijih gradova na svijetu.

Koncentracija PM10 suspendovanih čestica, koje ulaze duboko u respiratorni sistem ljudi i štetne su po zdravlje, stalno je bila iznad dozvoljene granice.

Najveća dozvoljena granica PM10 čestica, prema regulativi Evropske unije, iznosi 50 mikrograma po kubnom metru, a sinoć je u Tetovu zabilježeno čak hiljadu mikrograma po kubnom metru, što je 20 puta više od dozvoljenog maksimuma.

Bonus video: