Milanović: Premijer ili ja ili Karamarko

I SDP i HDZ su odbili predlog Mosta o zajedničkoj vladi sve tri stranke, s tim da je HDZ, kako je ranije danas rekao Karamarko, pod određenim uslovima spreman na razgovor o nestranačkom premijeru, za šta se zalaže Most
1 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Beta-AP
Zoran Milanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.12.2015. 18:00h

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović izjavio je danas da samo on, kao čelnik lijeve koalicije, i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko imaju izborni legitimitet da postanu predsjednici nove vlade, a da bi nestranački premijer bio prevara birača.

Poslije zajedničkog sastanka s Karamarkom, u trećem krugu konsultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Milanović je rekao da zasad nijedan od njih nema podršku 76 poslanika za sastavljanje vlade. Dodao je, međutim, da on trenutno ima veću podršku poslanika.

"Poslije ovih izbora samo dvije osobe u Hrvatskoj imaju legitimitet da vode hrvatsku Vladu. Kojim god redosljedom krenuli, to smo Tomislav Karamarko i ja", rekao je Milanović novinarima na Pantovčaku.

Prema njegovim riječima, najveća odgovornost je na poslanicima u Saboru koji moraju da donesu odluku hoće li se parlament konstituisati za šta je potreban izbor predsjednika.

Poslije zajedničkog sastanka na koji ih je pozvala predsjednica države, Karamarko nije dao izjavu novinarima.

Treći krug konsultacija nastavlja se sjutra razgovorom predsjednice s predstavnicima ostalih parlamentranih stranaka, uključujući i Mostom, stranke bez čijih poslanika nije moguće formiranje nove vlasti.

I SDP i HDZ su odbili predlog Mosta o zajedničkoj vladi sve tri stranke, s tim da je HDZ, kako je ranije danas rekao Karamarko, pod određenim uslovima spreman na razgovor o nestranačkom premijeru, za šta se zalaže Most.

Bonus video: