Ponovo aktiviran suzavac u Skupštini Kosova

Opozicija je više puta najavila da neće dozvoliti održavanje sjednica Skupštine dok se ne povuku sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom
3 komentar(a)
Skupština Kosovo, Foto: Screenshot (YouTube)
Skupština Kosovo, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.12.2015. 10:24h

Sjednica Skupštine Kosova prekinuta je danas pošto su poslanici opozicije Glauk Konjufca i Time Kadrijaj aktivirali suzavac u skupštinskoj sali.

Odmah poslije incidenta, predsjednik parlamenta Kadri Veselji odredio je pauzu i sazvao vanrednu sjednicu Predsjedništva Skupštine koje će donijeti odluku o daljem toku današnje sjednice.

Početku zasjedanja prethodilo je koškanje između poslanika Samoopredjeljenja i obezbjeđenja Skupštine zbog, kako su objasnili članovi tog opozicionog pokreta, oštre kontrole prilikom ulaska u zdanje parlamenta.

Poslanici su danas trebali da razmatraju 25 tačaka dnevnog reda, među kojima su najznačajnije predlozi Zakona o budžetu Kosova za 2016. godinu i Zakona o upravljanju javnim finansijama.

Uoči sjednice, predsjednik parlamenta Kadri Veselji pozvao je opoziciju da prisustvuje sjednici i da se ne isključuje iz rada kosovske skupštine.

Opozicija je više puta najavila da neće dozvoliti održavanje sjednica Skupštine dok se ne povuku sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Zbog izazivanje opšte opasnosti i aktiviranje suzavca na prethodnim sjednicama parlamenta, trenutno su u pritvoru poslanici Samoopredjeljenja Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiju, dok je mjera kućnog pritvora izrečena poslanicima Doniki Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova, Hadžiju Šalji iz Inicijative za Kosovo i Fisniku Ismaljiju, Ismajilju Kurtešiju i Fatonu Topaliju iz Samopredjeljenja.

Ismailji i Topali su prekršili odluku Osnovnog suda koji im je odredio jednomjesečni pritvor, pošto su danas došli na sjednicu Skupštine Kosova.

Bonus video: