Dodik: Bezbjednosna situacija u Srpskoj stabilna

Poslije akcije Sipe u Novom Gradu Vlada RS je donijela odluku, koju je potvrdio i entitetski parlament, da prekine svaku dalju sardanju sa tom policijskom agencijom i državnim pravosudnim institucijama
1 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 14:57h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je bezbjednosna situacija u RS stabilna i da svi entitetski organi i institucije normalno obavljaju svoje poslove.

On je rekao da bezbjednosna situacija nije narušena ni u Novom Gradu, poslije akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), koja je prije tri dana u tom mjestu uhapsila petoricu Srba osumnjičenih za ratne zločine i pretresla tamošnju stanicu policije i zgradu opštine.

Dodik je akciju Sipe i Tužilaštva BiH ocijenio "kao događaj koji izlazi iz dosadašnje uobičajene prakse, koja je podrazumijevala koordinaciju, što je suština odnosa u BiH".

"Ovaj akt je 'velikodržavni' akt BiH, koja želi da nametne princip subordinacije i situaciju da svaki niži organ treba da bude podložan odlukama i naređenjima sa nivoa BiH", rekao je Dodik novinarima.

Po njegovim riječima, Ustav BiH nije predvidio postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe, a akcija u Novom Gradu pokazala je da BiH "želi da dođe do veće pravne snage".

Dodik se u Novom Gradu sastao sa načelnicom opštine Snježanom Rajilić i lokalnim zvaničnicima, a sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Poslije toga je posjetio Policijsku stanicu u Novom Gradu.

Poslije akcije Sipe u Novom Gradu Vlada RS je donijela odluku, koju je potvrdio i entitetski parlament, da prekine svaku dalju sardanju sa tom policijskom agencijom i državnim pravosudnim institucijama.

Bonus video: