Nikolić: Istina o avionu još nije poznata, Tužilaštvo ćuti

Predsjednik je u zvaničnu posjetu Vatikanu išao 17. aprila, ali je iznad jadranske obale motor "falkona 50" prestao da radi i došlo je do propadanja, a pilot je odlučio da letilicu vrati za Beograd
1 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.12.2015. 08:14h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da istina o incidentu sa avionom "falkon" kojim je u aprilu letio za Rim, ali se zbog kvara vratio u Beograd, nije izašla na vidjelo, kao i da Tužilaštvo još nije poslalo odgovor ni da li su pronađeni elementi za krivično djelo.

"Istina o incidentu nije izašla na vidjelo. Nama je pilot u toku leta poslao poruku - Otkazao je motor - da bi kada je sletio rekao da su zbog čišćenja prolivene kafe pomjerena krilca. Već sjutra kada je avion kretao u Bazel na popravku ispostavilo se da isti motor nije mogao da upali, da nigdje nema kutije koja čita parametre kontrole leta i parametre u pilotskoj kabini", rekao je Nikolić za današnje "Novosti".

Savjetnici predsjednika Nikolića, koji su sa njim bili u drzavnom avionu za Rim, podnijeli su krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog ugrožavanja bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, a Nikolić kaže da Tužilastvo nije čak našlo za shodno da ih obavijesti ako nisu pronađeni elementi za krivično djelo što bi, prema njegovim riječima, bilo dovoljno.

"Zbog svega sam donio odluku da svuda letim redovnim linijama, a ne državnim avionom, da me više niko ne bi ponižavao".

Predsjednik je u zvaničnu posjetu Vatikanu išao 17. aprila, ali je iznad jadranske obale motor "falkona 50" prestao da radi i došlo je do propadanja, a pilot je odlučio da letilicu vrati za Beograd.

Pored Nikolića u avionu su bili njegovi saradnici Ivan Mrkić, Oliver Antić, Stanislava Pak Stanković i Jasmina Mitrović Marić i svi oni osim predsjednika potpisnici su krivićne prijave.

Kako prenose "Novosti", u konačnom izvjestaju o incidentu Direktorata civilnog vazduhoplovstva navedeno je da je na avionu usljed namjernog izvlačenja pretkrilaca, aktiviranjem prekidača u slučaju nužde, došlo do "gašenja morotra broj 3", ali saopšteno je i da je gašenje motora posljedica nedovoljne količine goriva i da je uzrok slabiji pritisak pumpe od potrebnog.

Kako se navodi, na servisu u Bazelu pumpa je zamijenjena, a kao korektivna mjera trebalo je da se zamijeni i prekidač za izvlačenje pretkrilaca, kako bi se ubuduće spriječila mogućnost njihovog nenamjernog aktiviranja.

Bonus video: