Hrvatska narodna stranka protiv velike koalicije

Vrdoljak je rekao da Petrov mora da prestane da "iscrpljuje hrvatske građane" i dodao da Hrvatskoj ne treba mesija. Prema njegovim riječima, Most mora da preuzme odgovornost i uključi se u reforme koje sljedeća vlada mora da odrad
59 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vrdoljak, Foto: Twitter
Ivan Vrdoljak, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.12.2015. 16:11h

Potpredsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak izjavio je danas da je ta stranka protiv velike koalicije koju je predložio lider Mosta Božo Petrov.

"Takva koalicija ne poznaje opoziciju, vraća nas u vrijeme socijalističkog saveza i jednopartijskog sistema. HNS ne želi funkcionisati u jednopartijskom sistemu", rekao je Vrdoljak u izjavi objavljenoj na stranicama HNS, koja je dio lijeve koalicije na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

On je ocijenio da je predlog zajedničke vlade Mosta i koalicija okupljenih oko SDP i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) suprotna volji koju su građani iskazali na izborima.

"HNS u takvoj vladi neće učestvovati. Bićemo konstruktivna opozicija", rekao je Vrdoljak.

On je dodao da Petrov mora da prestane da "iscrpljuje hrvatske građane" i dodao da Hrvatskoj ne treba mesija. Prema njegovim riječima, Most mora da preuzme odgovornost i uključi se u reforme koje sljedeća vlada mora da odradi.

"Ako na to nije spreman, onda Most snosi odgovornost za ponovljene izbore", rekao je Vrdoljak.

Most je juče predložio liderima vodećih stranaka u zemlji, SDP i HDZ, Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku, da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsjednika Vlade. Za odluku o tom predlogu ostavljeno im je sedam dana. Prema dosadašnjim izjavama Milanovića i Karamarka, ta ideja se ne čini izglednom.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-kitarović najavila je juče da će novi krug konsultacija o mandataru održati početkom iduće sedmice, jer u prvom i drugom krugu niko nije dokazao da ima podršku 76 poslanika za formiranje vlasti.

Most je na izborima osvojio 19 mandata, ali je poslije sukoba u toj stranci, sastavljenoj od više nezavisnih lista, ostalo 15 poslanika. Bez te stranke niko ne može da formira vladu.

Lijeva koalicija Hrvatska raste okupljena oko SDP-a, na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže s podrškom 66 poslanika, među kojima i šest manjinskih, dok desna Domoljubna koalicija, okupljena oko HDZ-a, zasad ima 59 poslanika.

Bonus video: