Makedonija: Pripadnici Kumanovske grupe negirali krivicu

U sukobima u Divom naselju u Kumanovu 9. i 10. maja ove godine poginulo je osam makedokonskih specijalaca, a 37 je povrijeđeno. Poginulo je i 10 pripadnika "kumanovske grupe"
85 pregleda 1 komentar(a)
Makedonska policija, Kumanovo, Foto: Reuters
Makedonska policija, Kumanovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 15:24h

Grupa od 29 optuženih za terorizam, koji su učestvovali u obračunu s policijom u Kumanovu u maju ove godine, izjasnili su se danas pred sudom u Skoplju da su nevini.

Članovi takozvane "kumanovkske grupe" su to rekli u prvom pojavljivanju pred sudom, na kojem bi Savjet za ocjenu optužnice trebalo da odluči da li prihvata optužnicu koji je podnio tužilac ili će biti vraćena na doradu.

Prvo pojavljivanje u sudu 29 optuženih, koji su svi alabanske nacionalnosti, prate jake mjere obezbjeđenja oko zgrade suda, a policijske snage su pojačane i u centru Skoplja.

Članovi "kumanovske grupe" su optuženi da su organizovali teroritičke aktivnosti koje su kulminirale obračunom s makedonskom policijom 9. i 10. maja u Kumanovu, kada je poginulo osam pripadnika makedonske policije.

Tužilaštvo ih tereti da im je cilj bio da izazovu osjećaj nesigurnosti i strah među građanima.

Optužnica je podnijeta u novembru, a advokati optuženih su poslije toga podneijli prigovor, tvrdeći da su optužbe neosnovane.

Svih 29 optuženih pred sudom su izjavili da do sada nisu vidjeli nikakv dokaz za navode iz optužnice i da nisu počinili nikakav teroristički akt, već da su se branil od policije.

Zasjedanje suda na kojem će biti donijeta ocjena o optužnici će, kako se očekuje, trajati do kasnih večernjih sati.

U sukobima u Divom naselju u Kumanovu 9. i 10. maja ove godine poginulo je osam makedokonskih specijalaca, a 37 je povrijeđeno. Poginulo je i 10 pripadnika "kumanovske grupe".

Bonus video: