Hrvatska: Zbog vakcinacije pasa oduzimaju kuće vlasnicima

"Da sam znao da će nam biti ovako nakaradno postavljena država, ne bih stao u njenu odbranu nego bih sjedio i grijao se uz toplu peć, a ne povlačio se po rovovima. Dug nemam namjeru platiti, pa neka mene i porodicu izbace na ulicu. Hvala im na svemu"
63 pregleda 2 komentar(a)
pas, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock.com
pas, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.12.2015. 19:50h

Skoro stotinu stanovnika Bjelovara u Hrvatskoj dobilo obavještenje da na zahtjev Veterinarske stanice plate kazne jer nisu vakcinisali svoje pse.

Portal 24sata.hr prenosi da su uglavnom u pitanju osobe lošeg imovinskog stanja.

Zlatko Huseinoć je bio nezaposlen kada je vakcinisao psa i tada dogovorio da 125 kuna (oko 16 eura) uplati kad bude imao novca. Njegov kućni ljubimac je vakcinisan 2011. i 2012. Jednom na račun tada nezaposlene supruge, a drugi put je račun ispostavljen njemu. Supruga Ana je svoj dug, koji je u međuvremenu narastao na 1.800 kuna (oko 230 eura), platila prije neki dan, a suprug nije, zbog čega im je teret stavljen na nekretnine.

Njegov komšija, penzionisani borac u ratu devedesetih Zlatko Forić (52), ima još veći dug.

Njega zbog vakcinisanja ljubimca Švrća terete za 5.200 kuna (oko 670 eura). I njemu je teret stavljen na nekretnine, koje, prema njegovoj procjeni, vrijede oko 400.000 kuna (oko 52.000 eura).

"Da sam znao da će nam biti ovako nakaradno postavljena država, ne bih stao u njenu odbranu nego bih sjedio i grijao se uz toplu peć, a ne povlačio se po rovovima. Dug nemam namjeru platiti, pa neka mene i porodicu izbace na ulicu. Hvala im na svemu", kazao je ogorčeni Forić.

Dodaje kako je već prije zbog vakcinacije psa platio 1.302 kune (oko 170 eura) i nema više namjeru da “debelim guskama maže vrat”.

Posebno je teško Franju Virovcu, koji se kreće pomoću štaka, prima 800 kuna socijalne pomoći i živi u 12 kvadratnih metara. Prije 11 godina u vinogradu je našao dva psa, koja je udomio.

"Psi su me pratili. Naišli su veterinari, vakcinisali ih i tek prije pet godina je stiglo izvršenje na pokretnine. Na zakazano ročište sam javne izvršitelje čekao pred barakom, ali nisu došli. Zatim je došlo rješenje u kojem su tvrdili da me nije bilo doma. Zakazana je aukcija i jedini moj dom koji vrijedi 6.100 (oko 800 eura) kuna će mi oduzeti zbog duga koji je narastao na 3.100 kuna (oko 400 eura)", kaže Virovac.

Nezadovoljni vlasnici životinja su pokrenuli i Facebook grupu "Ovršeni od Veterinarske stanice Bjelovar".

Bonus video: