Dodik: U martu referendum o odluci Ustavnog suda BiH

Dodik je novinarima rekao da će se taj referendum odžati bez obzira na sudbinu zakona o Ustavnom sudu
3 komentar(a)
dodik, Foto: Betaphoto
dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.12.2015. 13:35h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će se referendum o odluci Ustavnog suda BiH, kojim se osporava 9. januar kao Dan RS, održati najvjerovatnije u martu sljedeće godine.

Dodik je novinarima rekao da će se taj referendum odžati bez obzira na sudbinu zakona o Ustavnom sudu, koji će stranke iz Republike Srpske uputiti parlamentu BiH na usvajanje već u sljedeći utorak.

On je istakao da se Ustavni sud BiH mora reformisati i da strane sudije moraju otići iz te pravosudne institucije, te da se odluke u Ustavnom sudu moraju donositi glasom sudija iz svakog entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda.

U Banjaluci je u toku sastanak Radne grupe koja treba da utvrdi predloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi 10. decembra trebalo da se nađe pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Političari iz RS smatraju da treba da se okonča mandat stranaca sudija, te da se odluke u Ustavnom sudu moraju donositi sa najmanje po jednim glasom sudija iz sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Trenutno Ustavni sud BiH ima devet članova, troje sudija stranaca, te po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda.

Republika Srpska (RS) ranije je najavila organizovanje referenduma o državnom sudu i tužilaštvu.

Bonus video: