Incko: Spreman sam da upotrijebim bonska ovlašćenja

Po njegovom mišljenju, ove godine sigurno neće biti referenduma, a možda se on neće održati ni sljedeće
3 komentar(a)
incko, Foto: Reuters
incko, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 10:17h

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je u saradnji s međunarodnom zajednicom spreman da upotrijebi bonska ovlašćenja u slučaju da Republika Srpska (RS) organizuje referendum o državnom sudu i tužilaštvu.

"Međutim, zaključci Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o radu bh. pravosudnih institucija još nisu na snazi", kazao je Incko za sarajevski TV1.

On je naveo da "ima osjećaj da referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH neće biti održan u RS".

"Vidim signale koji dolaze iz Banjaluke. Zaključci parlamenta RS o referendum još nisu na snazi, niti su objavljeni u Službenom glasniku. Drugi signal je da je bošnjačka grupa, koja se žalila Ustavnom sudu RS zato što njeni predstavnici nisu u komisiji za sprovođenje referenduma, dobila pravo i taj slučaj će se sada razmatrati u ovoj pravosudnoj instituciji", kazao je visoki predstavnik.

Po njegovom mišljenju, ove godine sigurno neće biti referenduma, a možda se on neće održati ni sljedeće.

"Tek onda bismo mogli razmatrati kako ćemo reagovati", istakao je Incko.

Podsjećajući da su ministri spoljnih poslova zemalja članica EU istakli kako bi referendum o radu bh. pravosudnih organa destabilizovao prilike u BiH, on je upozorio da to "treba spriječiti po svaku cijenu".

Kada je riječ o odluci Ustavnog suda o tome da obilježavanje Dana RS 9. januara nije u skladu sa Ustavom BiH, visoki predstavnik je kazao da se ni u tom slučaju ne može očekivati reakcija, s obzirom da Ustavni sud još nije objavio svoju odluku.

"Ne možemo sada reagovati, nego tek kasnije, ako se desi referendum ili ako se ova odluka loše sprovede. Sada je prerano", rekao je Incko, komentarišući najavu iz RS da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH i da bi se mogao organizovati i referendum o proslavi Dana republike 9. januara.

Ustavni sud BiH je saopštio da odluka o tome da li je sporan 9. januar kao dan kada se obilježava Dan RS još nije napisana niti objavljena, te da postoje izdvojena mišljenja pojedinih sudija o tom pitanju.

Prethodno je iz Ustavnog suda BiH izdato saopštenje u kojem je proslava Dana RS 9. januara proglašeno neustavnim, što je izazvalo oštre reakcije političara iz RS.

Navedeno je da je odluka donijeta glasovima troje stranih sudija i dvoje bošnjačkih sudija, dok su protiv odluke bili srpske i hrvatske sudije.

Govoreći o poziciji stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, visoki predstavnik smatra da je njihovo prisustvo u toj instituciji potrebno.

"To je bio koncept u Dejtonu, to je izvorni Dejton… Strane sudije nije nametnuo niko iz inostranstva, niti je to visoki predstavnik nametnuo. U Dejtonu je predvidjeno da strane sudije budu u Ustavnom sudu zbog objektivnosti", kazao je Incko.

Bonus video: