Hrvatska: HDZ i SDP pristali na zajednički sastanak s Mostom

"Znate moje mišljenje o tripartitnoj vladi i načinu funkcionisanja takve vlade, vrlo sam skeptičan. Međutim, doći ću, ako treba, bilo šta ću napraviti da završimo ovo", rekao je Karamarko
0 komentar(a)
HDZ, Foto: Reuters
HDZ, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 11:52h

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je danas da će se odazvati pozivu Mosta nezavisnih lista na zajednički sastanak s predstavnicima te stranke i Socijaldemokratske partije (SDP), u ponedjeljak u Zagrebu.

"Znate moje mišljenje o tripartitnoj vladi i načinu funkcionisanja takve vlade, vrlo sam skeptičan. Međutim, doći ću, ako treba, bilo šta ću napraviti da završimo ovo", rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu.

On je ocijenio da "ovakva trakavica ne može trajati dugo".

"Ili novi izbori ili dogovor, jer građani ovo sve lošije i lošije podnose", dodao je Karamarko.

Pošto je juče propao pokušaj konstituisanja Sabora, Most je kao treća politička snaga u zemlji bez koje nije moguće formiranje vlasti, pozvao HDZ i SDP na zajednički sastanak s Mostom u ponedjeljak.

Oni su istakli da će ako se odazove samo jedna strana, samo s njom nastaviti razgovore o sastavljanju Vlade. Do ponedjeljka su, kako su naveli, otvoreni i za pojedinačne razgovore.

Iz SDP i njihovih koalicionih partnera juče su saopštili da će se odazvati pozivu na sastanak, a iz HDZ su rekli da se o svemu još moraju konsultovati s koalicionim partnerima.

Most je kasnije objavio na svojoj Fejsbuk stranici da se danas poslijepodne u Dalmaciji sastaju predstavnici Mosta i HDZ-ove Domoljubne koalicije zbog "dodatnih usaglašavanja".

Jedan od Mostovih poslanika Ivan Lovrinović objasnio je danas za Hrvatski radio da je lider stranke Božo Petrov iz Metkovića i da ne može "svaki dan trčkarati za Zagreb".

Sabor Hrvatske juče nije konstituisan, jer nije izabran novi predsjednik osmog saziva. Poslanika Mosta Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora predložila je lijeva koalicija na čelu sa SDP, ali je on na sjednici povukao kandidaturu, kada je postalo jasno da ga neće podržali poslanici HDZ.

"Moja stranka ima samo 15 poslanika, zato tražimo konsenzus. Ako me obje stranke ne prihvate, ne prihvatam kandidaturu grupe poslanika", rekao je Podolnjak.

Sjednicu je zakazala predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, iako nijedna politička opcija još nema podršku 76 poslanika za formiranje vlasti.

Vodeće koalicije okupljene oko SDP i HDZ od izbora 8. novembra odvojeno pregovaraju s Mostom nezavisnih lista, bez čije podrške nijedna stranka ne može da formira vladu.

Most i dalje insistira na formiranju zajedničke, reformske vlade sve tri stranke, ali to su još ranije odbacile i HDZ i SDP, jer ne žele u istu vladu.

Predsjednica države zakazala je drugi krug konsultacija o mandataru za ponedjeljak, 7. decembar pošto je prvi krug propao, jer se pokazalo da niko nema podršku 76 poslanika.

Bonus video: