Hrvatska: Propao pokušaj konstituisanja Sabora

Most i dalje insistira na formiranju zajedničke, reformske vlade sve tri stranke, ali to su još ranije odbacile vodeće stranke – HDZ i SDP koje ne žele u istu vladu
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2015. 10:23h

Sabor Hrvatske danas nije konstituisan, jer nije izabran novi predsjednik osmog saziva.

Za predsjednika Sabora, lijeva koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) predložila je poslanika stranke Most nezavisnih lista Roberta Podolnjaka.

On je, međutim, na sjednici povukao kandidaturu, kada je postalo jasno da ga neće podržali poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Moja stranka ima samo 15 poslanika, zato tražimo konsenzus. Ako me obje stranke ne prihvate, ne prihvatam kandidaturu grupe poslanika", rekao je Podolnjak.

Privremeni predsjedavajući sjednicom Josip Leko (SDP) potom je prekinuo sjednicu.

Za izbor predsjednika Sabora potrebna je većina svih prisutnih poslanika, a na prvu sjednicu došli su svi, njih 151 tako da je za izbor predsjednika bila potrebna podrška njih 76.

Toliko je potrebno i za formiranje vlade.

Prvoj sjednici osmog saziva Sabora prisustvovali su i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i aktuelni premijer Zoran Milanović, kao i svi ministri.

Sjednicu je zakazala predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, iako nijedna politička opcija još nema potrebnu podršku za formiranje vlasti.

Vodeće koalicije okupljene oko SDP i HDZ od izbora 8. novembra odvojeno pregovaraju s Mostom nezavisnih lista, bez čije podrške nijedna stranka ne može da formira vladu.

Most i dalje insistira na formiranju zajedničke, reformske vlade sve tri stranke, ali to su još ranije odbacile vodeće stranke – HDZ i SDP koje ne žele u istu vladu.

Koalicija okupljena oko SDP na izborima je osvojila 56 mandata, a podržavaju je i tri poslanika Istarskog demokratskog sabora (IDS), jedan Reformista i šest od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina.

Koalicija okupljena oko HDZ ima 59 poslanika.

Zasad nije poznato hoće li se i kome pridružiti po dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, stranke osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša, koji je i sam poslanik, i stranke Milan Bandić 365-Stranka rada i solidarnosti.

Živi zid još je ranije rekao da njihov poslanik neće podržati nijednu političku stranku.

Sabor ima 151 poslanika, a za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje njih 76.

Bonus video: