BiH: Crnadak najavio mogućnost povlačenja iz Savjeta ministara

"Odluka je provokativna i pogrešna. Nisam nacionalista i neko ko bi radio za svoj narod nauštrb drugih naroda. Ne znam zašto nekome smeta da RS ima svoj dan", rekao je Crnadak
2 komentar(a)
Igor Crnadak, Foto: Beta
Igor Crnadak, Foto: Beta
Ažurirano: 03.12.2015. 11:27h

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak najavio je mogućnost da se povuče iz Savjeta ministara, ukoliko se tako dogovore srpski predstavnici u institucijama BiH, a zbog odluke Ustavnog suda o poništvanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Crnadak je gostujući na regionalnoj N1RV rekao da je ta odluka dramatično shvaćena u Republici Srpskoj i da je on već jednom podnosio ostavku u Savjetu ministara.

"To nije ništa specijalno, kada imate dobar razlog. Ako svi budu jedinstveni, ja ću poslušati ono što bude stav svih. Bio sam pogođen odlukom Ustavnog suda. Ta odluka je direktno usmjerena protiv RS, neprijateljska i opasna za nastavak reformi u BiH", kazao je Crnadak i dodao da je odluku doživio pomalo lično.

On je kazao da sedam mjeseci objašnjava novi evropski pristup, na način da se uvažava RS, kantoni i svi nivoi vlasti, te da postoji dobar pristup koji omogućava BiH da napravi iskorak i da se počne bolje živjeti.

"Onda je Ustavni sud donio odluku da je problematičan Dan RS i pokušava se jednom narodu oduzeti praznik. Odluka je provokativna i pogrešna. Nisam nacionalista i neko ko bi radio za svoj narod nauštrb drugih naroda. Ne znam zašto nekome smeta da RS ima svoj dan", rekao je Crnadak.

Crnadak je ponovio da BiH ne može postati članica EU s Ustavnim sudom u kojem su sudije iz Makedonije, Moldavije i Njemačke.

"Mi moramo imati sud u kojem sjede sudije iz BiH, ta obaveza nas svakako čeka", rekao je Crnadak.

Bonus video: