Makedonija bez šansi za NATO do rješenja spora sa Grčkom

Makedonija je na putu u NATO već 16 godina, kada je bio napravljen prvi akcioni plan, u vrijeme dok Crna Gora još nije bila nezavisna država
76 pregleda 1 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2015. 15:52h

Poziv za dijalog o priključenju Crne Gore u NATO je dobra vijest za čitav region, ali zvanično Skoplje i dalje nema mnogo razloga za slavlje s obzirom na to da je u Deklaraciji Alijanse ponovo objavljeno da će Makedonija postati njihova članica tek kada riješi spor sa Grčkom oko imena države.

Makedonski mediji podsjećaju da je to uslov postavljen jos na samitu u Bukureštu 2008.

Predsjednik Đorđe Ivanov je rekao da se realnost od tog samita promijenila, posebno poslije presude iz Haga i da NATO to ne bi smjeo da ignoriše.

Makedonija je na putu u NATO već 16 godina, kada je bio napravljen prvi akcioni plan, u vrijeme dok Crna Gora još nije bila nezavisna država.

Ali, bivši makedonski ambasador u NATO profesor Nano Ružin, nije optimista da bi to moglo da se promijeni bez pomaka u sporu oko imena. Šansa da se poništi odluka iz Bukurešta skoro da i ne postoji a situaciju dodatno otežava i politička kriza, rekao je Ružin.

Današnja deklaracija NATO je svojevrsan dnevni red za samit u Varšavi sljedeće godine, ali Makedonija nije u trci sa vremenom jer može da bude primljena u bilo koje vrijeme na ministarskim sastancima ukoliko prevaziđe prepreku.

Ipak, odluka Alijanse da se proširi sa samo jednom zemljom predstavlja signal da NATO nema velika očekivanja da bi Makedonija mogla ubrzo da ispuni uslove, smatraju poznavaoci makedonskih prilika, prenose mediji.

Obično proširenja idu u paketu, a Njemačka je bila posljednja zemlja koja je bila primljena sama 50-ih godina.

Bonus video: