Srbija: Osumnjičeni za praćenje Vučića prije dvije godine protjeran iz CG

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, MUP radi na rasvjetljavanju slučaja
76 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.11.2015. 20:05h

MUP Srbije jutros je priveo Sinišu Milića bivšeg pripadnika specijalnih policijskih jedinica, zbog sumnje da je pratio premijera Srbije Aleksandra Vučića, javili su danas beogradski mediji.

Ministar policije Srbije je dodao da je uhapšeni Milić bivši pripadnik policije Republike Srpske i bivši pripadnik policije Srbije, koji je u vezi sa barsko-budvanskom krimilanom grupom.

"On je zatečen osam puta u blizini doma Vučića i poslije privođenja više puta je promijenio iskaz. Prilikom privođenja bio je u vozilu marke "audi A8", a poslednji put je rekao da to radi za nečiji račun. U toku je intenzivna policijska akcija, s ciljem da se to rasvijetli. Maksimalno su pojačane mjere bezbjednosti zbog ozbiljnosti situacije i za premijera i druge državne funkcionere za koje se smatra da mogu biti ugroženi. Kada pripadnik jedne tako ozbiljne kriminalne grupe osam puta za 24 sata bude zatečen kod premijerovog doma onda je jasno da to ne radi iz dobrih namjera" rekao je ministar Stefanović na konferenciji za novinare, napominjući da će istragom biti utvrđeni motivi.

Milić je rođen u Šehovićima u BiH sa stalnim prebivalištem u Beogradu.

Bio je pripadnik policije RS i srpskog SAJ-a do 2009, nakon čega je prešao u agenciju koja se bavi obezbjeđenjem lica.

Milić je, kaže Stefanović, i bivši pripadnik obezbjeđenja Luke Đurovića, izvršioca najtežnih krivičnih djela.

Đurović je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2013. godine na samom izalzu iz tunela Vrmac u Kotoru.

Crnogorska policija je krajem avgusta 2013. uhapsila Milića, dok je radio kao lični tjelohranitelj Đurovića, protjerala ga i i izrekla mu mjeru zabrane ulaska u Crnu Goru u narednih godinu dana.

Đurović je, kako je podsjetio Stefanović, bio u bliskoj vezi sa Lukom Bojovićem.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, MUP radi na rasvjetljavanju slučaja.

"Pojačane su mjere bezbjednosti predsjednika vlade i drugih funkcionera. Mislimo da iza ovoga stoje ozbiljne kriminalne grupe. Veoma smo zainteresovani za detaljnu i brzu istragu i pokazaćemo šta su bili motivi kriminalne grupe da se nađu blizu predsjednika Vlade i njegove porodice", dodao je Stefanović.

Kurir je danas na naslovnoj strani objavio da je premijer Vučić, sa još nekoliko lica, prije 20- tak dana tražio od bivšeg direktora Kurira Aleksandra Kornića da lažno svjedoči i lažno optuži vlasnika Kurira Aleksandra Rodića.

Kurir je danas objavio video na kojem je, kako navode, svjedočenje Kornica o događajima u podrumu kafane u Zemunu, kada je od njega traženo da lažno optuži Rodića. Kurir navodi da se Kornic u toj kafani sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, njegovim bratom Andrejem Vučićem, Draganom J. Vučićevićem i direktorom Informera Damirom Dragićem.

Kurir je objavio još jedan video u kojem je, kako navode, "Dragan J. Vučićević, u ime Andreja Vučića, protivpravno iznuđivao lažne dokaze protiv vlasnika Adrija medija grupe Aleksandra Rodića".

Stefanović: Kornic na saslušanju, odbio poligraf

Bivši direktor "Kurira" Aleksandar Kornic nalazi se u policiji na saslušanju, a odbio je poligraf, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

"Kornic se pojavio u policiji, u toku je saslušanje, a odbio je poligrafsko ispitivanje", rekao je ministar Stefanović za RTS.

"To je nešto što je očigledno šablon koji prepoznajemo kod nekih ljudi. Svi koji nešto otužuju, koji iznose razne optužbe u javnosti na račun premijera i Vlade i svih članova odjednom izbjegavaju poligrafska testiranja. Svi koji su optuženi dobrovoljno pristaju na poligrafsaka testiranja i svi prolaze", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da poslije ovakve afere kada neko optuži premijera to može da se završi na dva načina.

"Ili, ako je to tačno ostavkom premijera i vlade, ili, kao što će se pokazati da nije tačno, onda taj neko mora da odgovara", kazao je Stefanović.

On je rekao da istraga traje i da je važno da građani znaju da će policija i Tužilaštvo utvrditi istinu i da će sve biti istraženo do kraja i biće utvrđeno ko to plasira i za čiji račun.

Kornic je u policiju otišao kako bi dao izjavu povodom krivične prijave koju je podneo protiv Dragana J. Vučićevića i Damira Dragića, direktora "Informera", javio je "Kurir".

Kornic Vučićevića i Dragića optužuje za “prinudu, povredu slobode govora i podstrekivanje na krivičnoo djelo zlupotreba povjerenja”, navodi ovaj beogradski dnevnik.

Kornic je, napominje se, u pratnji advokata, u 18.45 otišao u Palatu Srbija.

Vučić "prošao poligraf"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je, na konferenciji za novinare, rekao da se premijer Aleksandar Vučić dobrovoljno podvrgao detektoru laži i "negirao optužbe koje su protiv njega brutelno iznesene" u listu Kurir, prenosi RTS.

Stefanović je naveo da je MUP Srbije primio obavještenje od predsjednika Vlade na okolnosti optužbe i da je prošao poligrafsko testiranje.

"Vučić je odgovarao na pitanja da li je ikada vidio Aleksandra Kornica, za kojeg se navodi da se sastajao sa njim i tražio određene stvari, da li mu je ikada nudio stranačku funkciju, novac ili bilo šta drugo u zamjenu za neistinito svjedočenje", rekao je Stefanović.

Istakao je da je premijer na sva pitanja odgovorio sa "ne" i da je detektor laži pokazao da govori istinu.

"Aleksandar Vučić nikada nije sreo Kornica, nikada sa njim nije sjedio bilo gdje, a naročito ne u kafani, Vučić rijetko ide u bilo kakve kafane", rekao je Stefanović.

Ministar policije je rekao da će MUP sprovesti istragu koja će pokazati ko je i sa kakvim ciljem iznio "brutalne informacije i širenje laži protiv predsjednika vlade".

"MUP će pokušati da dođe i do Kornica i da ga sasluša, pa se nadam da će se Tužilaštvo dalje oglasiti", naglasio je Stefanović.

Kako je rekao, moramo da pokažemo da će Srbija biti pravna država, da njom neće upravljati kriminalci i da će svim resursima da se bori protiv destabilizacije.

"Premijer je pokazao da je jedan od nas, običan građanin, i pokazao da je normalan čovjek kome je istina i pravda preča od bilo kakve funkcije", istakao je Stefanović.

Mihajlović: Napadi na premijera štetni po državu

Potpredsjednica Vlade Srbija i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic osudila je danas medijske napade na premijera Srbije Aleksandra Vučića i poručila da mu pruža punu podršku, a te napade ocijenila kao nedoputstive i vrlo štetne po državu Srbiju.

Potpredsjednica Vlade, navodi se u saopštenju, apeluje na premijera da, upravo nakon ovih napada, Vlada Srbije još više i bolje nastavi borbu protiv kriminala i korupcije, po kojoj je premijer Vučić prepoznat kao lider i u regionu.

"Pružam punu podršku premijeru i stavljam mu na raspolaganje sve svoje umijeće i rad da nastavi da Srbiju vodi putem Evrope i da nastavi sa sprovođenjem ekonomskih, društvenih i socijalnih reformi koje će Srbiju dovesti u red modernih evropskih zemalja", istakla je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Antić: Isfabrikovani napad imao za cilj destabilizaciju vlade

Isfabrikovani napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića imao je za cilj da destabilizuje Vladu koju on vodi, pa i cijelu zemlju, ali, na žalost onih koji su u tome učestvovali, Vlada Srbije ostaće potpuno stabilna, efikasna i usresređena na poslove koji donose prosperitet Srbiji i svim njenim građanima, izjavio je danas zamjenik predsjednika Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić.

"Napad na Vladu i njenog predsjednika dolazi u momentu kada se Srbija nalazi u strateški važnom periodu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, kada je domaćin najuticajnijim zemljama i njenim liderima na ministarskom savetu OEBS i kada stanje u regionu nije stabilno u mjeri u kojoj bi Srbija to željela", navodi se u izjavi Antića dostavljenoj Tanjugu.

Antić je naglasio da, "na žalost onih koji su u tom napadu učestvovali", Vlada Srbije ostaće i poslije tog "jalovog pokušaja destabilizacije" potpuno stabilna, efikasna i usresređena na poslove koji donose prosperitet Srbiji i svim njenim građanima.

Dačić: Besprizorni napadi na Vučića potvrđuju da je cilj destabilizacija Srbije

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da besprizorni napadi na premijera Aleksandra Vučića potvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije.

"Besprizorni napadi na premijera Aleksandra Vučića u danima kada je upravo završio najuspješniju posjetu Kini u nekoliko posljednjih decenija, kada je donijeta istorijska odluka o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i u predvečerje Ministarskog savjeta OEBS-a kada će Srbija biti diplomatska prijestonica svijeta, potvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Dačić, koji je i lider SPS-a ističe da "odgovor na takve pritiske iz zemlje i svijeta mora biti potpuno jedinstvo svih državnih institucija u cilju zaštite nacionalnih i državnih interesa".

"Budućnost Srbije nema alternativu, a jedini dokazano uspješan put je nastavak državne politike Vlade Srbije i premijera Vučića, koja uživa apsolutnu podršku građana Srbije i koja je ostvarila velike rezultate u proteklom periodu. Da bi Srbija mogla da pobjeđuje i napreduje mora da bude stabilna i zato je borba protiv destabilizacije Srbije ključna za budućnost zemlje", zaključio je Dačić.

Tužilaštvo: Krivični postupak zbog destabilizacije zemlje

Srpsko Tužilaštvo poručilo je večeras da će, u saradnji sa drugim državnim organima, spriječiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je večeras Tanjugu da Više javno tužilaštvo u Beogradu provjerava sve navode koji su iznijeti u javnosti na račun Vučića, kao i osnovanost i istinitost krivične prijave koju je podnio Aleksandar Kornic.

"Tužilaštvo takođe zahtijeva da se utvrdi ko je i sa kakvim ciljem ove informacije iznio u javnost. Tužilaštvo će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima zaštiti ustavni poredak i vladavinu prava tako što će brzo i efikasno u saradnji sa drugim državnim organima spriječiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", naglasila je Dolovac.

Bonus video: