PLAN OBEZBJEĐENJA SJUTRAŠNJIH PROTESTA

Protest na Kosovu: Policija će uhapsiti sve poslanike za kojim se traga

"Policija Kosova je obavezna da ostvari naloge za hapšenje koje su izdali organi pravosuđa i u toku je njihovog ostvarivanja. U trenutku kada se oni budu sreli biće predati tužilaštvu onako kako je predviđeno u nalozima za hapšenje", kazao je Keljani
3 komentar(a)
Kosovo protest, Foto: Reuters
Kosovo protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2019. 12:49h

Policija Kosova saopštila je danas da ima plan za obezbjeđivanje mira tokom protesta, koji su zakazale opozicione stranke protiv sporazuma o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom, demarkacije sa Crnom Gorom i protiv Vlade Kosova.

"Policija Kosova priznaje pravo građana na politička okupljanja i mirne proteste i zbog toga će izraditi operacionalni plan radi preduzimanja potrebnih policijskih mera", rekao je portparol kosovske policije Baki Keljani za prištinske medije.

Upitan da li tokom protesta može biti hapšenja poslanika protiv kojih su izdati nalozi za hapšenje, Keljani je rekao da će oni biti uhapšeni u prvom susretu sa policijom.

"Policija Kosova je obavezna da ostvari naloge za hapšenje koje su izdali organi pravosuđa i u toku je njihovog ostvarivanja. U trenutku kada se oni budu sreli biće predati tužilaštvu onako kako je predviđeno u nalozima za hapšenje", kazao je Keljani.

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje četiri poslanika Skupštine Kosova, poslanika Samoopredelenja Aljbina Kurtija, Aljbuljene Hađiu i Fatona Topalija, kao i poslanice Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Donikaj Kadaj Bujupi, zbog krivičnog dijela izazivanja opšte opasnosti i koriščenja suzavca, koji je prema krivičnom zakonu oružje.

Iako je od izdavanja naloga za hapšenje prošlo desetak dana, policija je do sada uhapsila samo šeficu poslaničke grupe ABK, Doniku Kadaj Bujupi, kojoj je određena mjera pritvora od 30 dana.