EK: Potrebna dubinska analiza za Hrvatsku i još 16 članica

"Komisija smatra korisnim, a uzimajući u obzir i identifikaciju prekomjernih neravnoteža u februaru, da dublje analizira postojeće makroekonomske rizike i nadgleda napredak u smanjenju neravnoteža", navodi se u dokumentu
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2015. 08:39h

Evropska komisija je utvrdila da je Hrvatska u grupi 16 zemalja članica Evropske unije (EU) za koje je potrebno sprovesti dubinsku analizu makroekonomske situacije, kako bi se ustanovilo da li se neravnoteže u toj oblasti smanjuju ili povećavaju.

Rezultate dubinske analize Komisija će objaviti u februaru sljedeće godine, zajedno s analizom ekonomskih politika u svim zemljama članicama EU, izvještava agencija Hina.

Komisija je juče objavila Godišnji pregled rasta u EU, Izveštaj o mehanizmu upozorenja i Zajednički izvještaj o zapošljavanju.

Objavljivanjem tih dokumenta počinje Evropski semestar, mehanizam za koordinaciju ekonomskih politika unutar EU, kako bi se izbjeglo ponavljanje finansijske i dužničke krize. U Izvještaju o mehanizmu upozorenja, Komisija je konstatovala rizike za Hrvatsku u pogledu održivosti spoljnog i javnog duga i prilagođavanja tržišta rada.

"Stoga Komisija smatra korisnim, a uzimajući u obzir i identifikaciju prekomjernih neravnoteža u februaru, da dublje analizira postojeće makroekonomske rizike i nadgleda napredak u smanjenju neravnoteža", navodi se u dokumentu.

Komisija je u februaru ove godine zaključila da Hrvatska ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje traže odlučnu političku akciju i specifičan nadzor, posebno u vezi s rizicima koji se odnose na slabu konkuretnost, velike spoljne obaveze i rastući javni dug, slabo upravljanje javnim sektorom i slabe rezultate u zapošljavanju u kontekstu prigušenog rasta.

Bonus video: