Hrvatska: Niko nema dovoljno potpisa za vladu

Milanović je izjavio poslije konsultacija da lijeva koalicija zasad ima 66 potpisa podrške i izrazio nadu da će se dogovoriti o podršci s Mostom. Uz 56 poslanika SDP koalicije, Milanović ima podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora, jednog reformista i šest od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina
0 komentar(a)
Hrvatska izbori, Foto: Beta/AP
Hrvatska izbori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.11.2015. 20:07h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da će drugi krug konsultacija o mandataru za sastav vlade biti održan 7. decembra, jer nijedna politička opcija nije prikupila dovoljno glasova za formiranje vlasti.

"Konsultacije su pokazale da u ovom trenutku niko ne raspolaže dovoljnom podrškom da bi postao mandatar", rekla je Grabar-Kitarović u obraćanju novinarima poslije završetka prvog kruga konsultacija.

Ona je izrazila zabrinutost zbog toga što su je pojedini poslanici tokom razgovora obavijestili o političkim i institucionalnim pritiscima kojima su bili izloženi. Grabar-Kitarović je najavila da će konstituisanje osmog saziva Sabora biti održano 3. decembra.

Predsjednica Hrvatske je danas u svom kabinetu na Pantovčaku primila čelnike parlamentarnih stranaka na konsultacije o davanju mandata za sastavljanje vlade.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i premijer Zoran Milanović izjavio je poslije konsultacija da lijeva koalicija zasad ima 66 potpisa podrške i izrazio nadu da će se dogovoriti o podršci s Mostom. Uz 56 poslanika SDP koalicije, Milanović ima podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora, jednog reformista i šest od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina.

"To zasad nije dovoljno, idemo dalje s pregovorima", rekao je Milanović novinarima.

Upitan o raskolu unutar Samostalne demokratske srpske stranke oko podrške za sastavljanje vlade do kojeg je danas neočekivano došlo, Milanović je rekao da ne zna ništa o previranjima u toj stranci. Do danas se najavljivalo da će tri poslanika srpske manjine dati potpis Milanoviću, ali je jedan od poslanika SDSS Mirko Rašković došao samostalno kod predsjednice od koje je, kako je sam rekao novinarima, tražio da ga zaštiti od pritisaka pojedinaca. Svoju podršku zasad nije dao nikome, kao ni poslanica albanske manjine.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko nije htio da kaže s koliko je potpisa podrške došao na konsultacije kod predsjednice. On je novinarima rekao da očekuje da će za desetak dana sve biti gotovo i da će se dogovoriti s Mostom. Ponovio je da poslanici nacionalnih manjina treba da postupaju tako da zastupaju interese manjina, a ne da se ponašaju kao da su stranke.

Lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je poslije konsultacija da se ta stranka još nije opredijelila za lijevu ili desnu koaliciju, već da i dalje insistira na reformskoj vladi HDZ, SDP i Mosta. On je dodao da od osvojenih 19 mandata, Most trenutno predstavlja 16 glasova, a o dodatnim će se znati do kraja sedmice. Od te stranke, koja je najveće iznenađenje izbora održanih 8. novembra, zavisi formiranje vlade.

Zbog tajnih pregovora sa liderom SDP Zoranom Milanović, iz Mosta je ranije isključen jedan od najistaknutijih članova te regionalne stranke, bivši zamijenik predsjednika HDZ Drago Prgomet, a s njim su zasad još dvije poslanice Mosta.

Zasad nije poznato hoće li se i kome pridružiti po dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, stranke osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša, i stranke Milan Bandić 365-Stranka rada i solidarnosti. Živi zid još je ranije rekao da neće podržati nijednu političku stranku.

Prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica povjerava osobi koja uživa povjerenje većine svih poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Bonus video: