Akaši: Svi u BiH činili zločine, Srbi najužasniji u Srebrenici

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, u danima pošto je ta vojska 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN
73 pregleda 6 komentar(a)
Jasuši Akaši, Foto: Screenshot (YouTube)
Jasuši Akaši, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.11.2015. 16:46h

Bivši mirovni izaslanik UN u Jugoslaviji Jasuši Akaši izjavio je danas na haškom procesu Ratku Mladiću da su sve tri strane u ratu u BiH činile zločine, ali ne u istoj mjeri, i da je srpska strana odgovorna za "najužasniji čin" u Srebrenici.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Alan Tiger citirao je iz svjedokove knjige o bosanskom ratu riječi komandanta Unprofora Majkla Rouza da "genocid nije činio dio zvanične politike vlade u Sarajevu, kao što očito jeste kod Srba".

"Tačno", prokomentarisao je u sudnici japanski diplomata.

Na kasnije pitanje Mladićevog branioca Dragana Ivetića da li se potpuno slaže s riječima generala Rouza, Akaši je, međutim, odgovorio: "Ne". Dodao je da se "ne slaže sa baš svakom riječi iz tog pasusa".

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, u danima pošto je ta vojska 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN.

Akaši je rekao i da su, poslije pada Srebrenice, lideri RS "uporno odbijali" da dozvole pristup Crvenom krstu zarobljenicima iz Srebrenice. "Naši napori bili su uzaludni".

Kada je Crvenom krstu konačno odobren pristup u zarobljenički logor u Batkoviću kod Bijeljine, našao je stotinak zarobljenika iz Srebrenice, dok je sudbina "oko 7.000 nestalih ostala nejasna", potvrdio je Akaši navod iz dokumenta UN.

"Držani smo u gustoj magli o tome šta se desilo u Srebrenici", kazao je svedok.

Iz Akašijeve knjige, tužilac Tiger citirao je i da je general Mladić bio "emotivni nacionalista" koji nije s istim žaljenjem prihvatao srpske i nesrpske žrtve. Mladićev svijet bio je, po Akašijevom utisku, "snažno obojen" idejom o "srpskoj nadmoćnosti", zatim "duboko ukorijenjenim gnjevom" i željom za "osvetu".

Mogući uzrok "masakra u Srebrenici", Akaši je u knjizi vidio u osveti za "masakr nad Srbima u decembru 1992".

Svjedok je u sudnici potvrdio te navode, uz ogradu da je u knjizi "na glas razmišljao".

Odgovarajući na tužiočeva pitanja, Akaši je posvjedočio i da su srpske snage u ljeto 1995. uzele kao taoce pripadnike Unprofora i isturale ih kao "živi štit" da bi zaustavili vazdušne udare NATO.

Te napade, uz odobrenje UN, Akaši je označio kao prekretnicu, poslije koje se Unprofor pretvorio iz misije za održavanje mira u snage za nametanje mira. Prethodno je kazao da su muslimanske vlasti željele upravo takvu ulogu snaga UN, dok su srpski lideri htjeli da ona bude što manja.

General Mladić optužen je i za uzimanje oko 300 "plavih šljemova" kao talaca.

Svjedok je potvrdio i da su bosanski Srbi koristli uskraćivanje humanitarnih isporuka, gasa, struje i vode gradovima i naseljima, "kao sredstvo pritiska" na vladu u Sarajevu i Unprofor.

Akaši je kao istinito prihvatio i da su on i drugi međunarodni zvaničnici protestovali kod lidera RS zbog iseljavanja nesrpskog stanovništva.

Optužnica generala Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, 1992-95.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sjutra, unakrsnim ispitivanjem vojnog veštaka odbrane Mitra Kovača.