Maja Gojković u Iranu: Pogledajte kako izgleda u hidžabu

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ocijenila je da joj nije jasno da li Maja Gojković razumije kakvu poruku šalje ovakvom odjevnom kombinacijom
916 pregleda 26 komentar(a)
Maja Gojković, Foto: Twitter
Maja Gojković, Foto: Twitter
Ažurirano: 24.11.2015. 08:34h

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković u posjeti je Iranu, gdje boravi na poziv predsjednika Laridžanija.

Ona je tokom susreta sa iranskim zvaničnicima nosila hidžab, odjeću koju tradicionalno nose žene u ovoj zemlji.

Njeno oblačenje hidžaba nije ostalo neprimijećeno na društvenim mrežama, gdje su se pojavile fotografije Gojkovićeve sa iranskim predsjednikom.

U razgovoru sa zvaničnicima istakla je da ima prostora da se trgovinska razmjena dvije zemlje, koja sada iznosi oko 20 miliona dolara, poveća, a povrđena je i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Gojković je zahvalila Iranu po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, a Laridžani je ocjenio da posjeta može da otvori novo poglavlje za razvoj privrednih odnosa dvije zemlje i dodao da je aktuelni trenutak prava prilika za realizaciju potencijala za saradnju.

"Da li ona razumije kakvu poruku šalje?"

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ocijenila je da joj nije jasno da li Maja Gojković razumije kakvu poruku šalje odjevnom kombinacijom prilikom posjete Iranu.

"Da li ona razumije kakvu poruku šalje kada, kao zvanična predstavnica države u kojoj su žene jednake, bira da odjene jednu od najstriktnijih verzija hidžaba (al-amira) i ostatak garderobe veoma nalik na džilbab?", pita se dramaturškinja.

Ona napominje da inostrane političarke redovno posjećuju Iran i da se oblače tako da poštuju zakon domaćina, ali istovremeno ne pogaze ono odakle dolaze.

"Time je gest Gojković besmisleniji. Pogledajte kako su obučene Mogerini i Ešton kao ministarke EU, Džuli Bišop, australijska ministarka spoljnih poslova, pa onda jedna obična mlada Iranka, a vala, brate mili - i ja. Niko ne primorava žene da budu konzervativnije od imama, posebno ne kada su zvanične gošće. Kada Gojković to sama odabere, ona time vrijeđa sve one Iranke koje se bore za svoja prava, kao i sve nas, koje svoje pravo na jednakost ne damo", kaže Srbljanovićeva.

Bonus video: