Karamarko: Hrvatska nema vremena za nove izbore

"HDZ je jako uzdrman. Izborni podbačaj rezultirao je unutrašnjom destabilizacijom. Otvorena je potraga za krivcem. Istovremeno licitiraju se kandidati za novog lidera. Otvara se borba za prijesto", navodi se u tekstu Jutarnjeg
1 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2015. 11:10h

Tri sedmice od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i intenzivnh konsultacija stranke Most nezavisnih lista sa SDP-om i HDZ-om, doduše, do sada još na ekspertskom nivu, nema nagovještaja ko bi mogao činiti buduću vladu u Zagrebu.

Lider do sada najuticajnije opozicione HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je da će učiniti sve da ne dođe do ponovnih izbora jer, kako je rekao, Hrvatska nema vremena i ne bi trebalo gubiti energiju.

Karamarko kaže i da je Hrvatska u ekonomskoj i migrantskoj krizi, koja je na vrhuncu, te da brojni izazovi stoje pred hrvatskom nacionalnom bezbjednošću.

"Svako ko priželjkuje nove izbore neodgovoran je i neozbiljan", naveo je Karamarko ustvrdivši da, ako bi do novih izbora ipak došlo, njegova stranka bi, uvjeren je, imala bolji izborni rezultat.

O pitanju mandatara HDZ i Mosta, strankom koja je na izborima osvojila 19 mandata i presudno utiče na formiranje buduće vlade, Karamarko kaže da će to pitanje na dnevnom redu biti naredne sedmice.

Karamarko je uvjeren da će buduću vladu činiti koalicija okupljena oko njegove stranke i Mosta, te da će najvažnije resore, poput privrede i finansija, preuzeti stručnjaci bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

Govoreći o stranačkim izborima, Karamarko je rekao da je prerano za odluku o njegovoj ponovnoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a.

To je pitanje o kojem se može razgovarati kada prođe proces formiranja vlade, rekao je Karamarkko.

Komentatorka zagrebačkog Jutarnjeg lista Jelena Lovrić, međutim, smatra da iako je HDZ-ova koalicija prema izbornim rezultatima u blagoj prednosti, Karamarko teško može biti premijer, a veliko je pitanje, dodaje, dokle će potrajati i njegova funkcija šefa stranke.

"HDZ je jako uzdrman. Izborni podbačaj rezultirao je unutrašnjom destabilizacijom. Otvorena je potraga za krivcem. Istovremeno licitiraju se kandidati za novog lidera. Otvara se borba za prijesto", navodi se u tekstu Jutarnjeg i dodaje da se već zna ko će Karamarku "izaći na megdan" na izbornoj skupštini stranke.

Dođe li do ponovljanja izbora, tvrdi se, HDZ javnosti mora ponuditi novo lice jer su mu "sa ovim šanse za pobjedu nikakve".

S druge strane, konstatuje Lovrićeva, čini se da je Karamarko na odlasku, ali se "ni Zoran Milanović ne može osjećati dobro".

"Milanovićeve šanse za sklapanje koalicije s Mostom umanjuje i činjenica da se on - za razliku od Karamarka - ne želi odreći premijerske funkcije", navodi Jutarnji.

Bez obzira na to što su mnoge stvari oko Mosta nezavisnih lista još nejasne, a neke su i problematične, s njihovim se pojavljivanjem i izbornim uzletom već dogodilo nekoliko bitnih pomaka.

"Prvo i najvažnije, u žižu postizbornih razgovora stavljene su reforme. To je kapitalna promjena kakvu Hrvatska nikada dosad nije uspjela da proizvede. Nisu sve reforme koje Most predlaže pogođene, neke su vjerovatno i promašene, ali prvi put se ozbiljno razgovara o tome što treba mijenjati u ekonomiji, šta u teritorijalnom ustrojstu države, administraciji, pravosuđu…", navela je Lovrićeva.

Konstatuje se da i Milanović i Karamarko pokušavaju svojim izjavama posljednjih nedelja da "kupe" mogućnost formiranja vlade, te da već danima niko ne spominje "ustaše i partizane, crne i crvene, zločinačku desnicu i nenarodnu ljevicu…".

"Dižu se ideološke magluštine koje su Hrvatsku dosad pritisakle", zaključila je Lovrić.

Bonus video: