Stoltenberg: Kfor ukinuo ograničenja u vazdušnom prostoru Srbije

Ograničenja, koja su važila za djelove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltemberg dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope
11 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Jens Stoltenberg, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 20.11.2015. 19:34h

Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su važila za djelove vazdušnog prostora Srbije, a koja su uvedena 1999. godine, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Soltenberg u Beogradu i dodao da sada počinje nova faza u odnosima Srbije i NATO.

On je prije konferencije, a nakon razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbjednosti, te ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.

To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO i Srbije.

Ograničenja, koja su važila za djelove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltemberg dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope.

Prema Stoltenberggu odluka je donijeta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

On je ukazao da je više godina prošlo od kada je generalni sekretar NATO posjetio Srbiju i dodao da zna da postoje "snažna osjećanja" u Srbiji u vezi vojne alijanse.

"Naša intervencija 1999. nije bila protiv sprskog naroda, već se radilo o zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićevog režima. Intervencija NATO okončala je više godine ratova na Balkanu. Tokom intervencije smo preduzeli sve da spriječimo gubitak nevinih života, i svaki izgubljeni život civila bio je tragedija za čim duboko žalimo", podvukao je Stoltenberg.

On je izjavio saučešće porodicama na obije strane sukoba i svima koji su izgubili voljene.

"Danas sam ovdje u vezi novog početka odnosa NATO i Srbije. Ovo je za nas važnije nego ikada, jer smo suočeni sam mnogim zajedničkim izazovima", naglasio je Stoltenberg, ističući da je saradnja od obostrane koristi.

Prije nego što je saopštio dobru vijest i ozvaničio početak nove ere u odnosima Srbije i NATO, Stoltenberg je izrazio poštovanje za snažno lično liderstvo premijera Vučić u vođenju Srbije na putu ka EU i NATO, ali i za doprinos stabilnosti u cijelom regionu.

"Za mene je dolazak u Beograd kao dolazak kući, jer sam tu živio, sjećam se da sam prvi sladoled pojeo na Kalemegdanu", rekao je Stoltenberg i dodao "divno je vratiti se ovamo".

"Danas Srbija igra značajnu ulogu na Balkanu i time što pruža dobrodošlicu hiljadama izbjeglica, time što je predsjedavajuća OEBS-u i što šalje svoje vojnike u misije UN i EU", primijetio je Stoltenberg, dodajući da je dijalog Beograda i Prištine veoma važan, te Vučiću prenio: "ohrabreni smo vašim briljantnim učešćem u njemu".

On je rekao da kampanja vojne alijanse iz 1999. nije bila uperena protiv srpskog naroda, da su se trudili da spriječe gubitke nevinih života, te da on lično duboko žali zbog svih nevinih žrtava i izjavio saučešće svima koji su izgubili svoje voljene.

Vučić je, međutim, rekao da ne misli da je Srbija bila kriva za ono šsto se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovostvo, ali je primijetio "da su to naše različite procjene događaja iz prošlosti".

"Nemamo nikakvih neprijateljstava i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja, a bili smo u nekom periodu ekspreti za te stvari", rekao je Vučić.

Ubistva vojnika u arajevu liče na terorizam

Stoltenberg jeu Beogradu povodom ubistva dva vojnika u Sarajevu kazao da to podsjeća na teroristički čin, ali da bez detaljnih činjenica iz istrage ne može da govori više o tome.

"Događaji u Sarajevu liče na terorizam, u pitanju je napad na ljude zadužene za bezbjednost, ali ne mogu reći više dok ne dobijem sve činjenice", kazao je Stoltenberg za Radio-televiziju Srbije.

On je ocijenio da je region Zapadnog Balkana napredovao od nemira i ratova 1990-ih godina, ali da svi i dalje moraju da budu "svjesni opasnosti rizika".

Generalni sekretar NATO-a razgovarao je danas u Beogradu sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrima inostranih poslova i odbrane Ivicom Dačićem i Bratislavom Gašićem.

Bonus video: