Zvizdić: Ubistvo pripadnika Vojske BiH je pucanj u državu

Osumnjičeni za ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, Enes Omeragić, izvršio je samoubistvo, potvrđeno je na licu mjesta u naselju Sokolje, gdje je policija opkolila Omeragićevu kuću
5 komentar(a)
Sarajevo pucnjava, Foto: Screenshot (YouTube)
Sarajevo pucnjava, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.11.2015. 07:07h

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su Oružane snage BiH podigle stepen gotovosti na svim lokacijama poslije ubistava u Sarajevu.

Zvizdić je poslije vanrednog satanka u Vijeću ministara BiH rekao da ubistvo pripadnika Vojske BiH predstavlja "pucanj u državu".

"Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je pucanj u pripadnike OS BiH ustvari pucanj u državu. To ne može niko raditi, to će biti sankcionisano i nikome neće biti dozvoljeno da puca u 'uniformu'", rekao je Zvizdić.

Naveo je da će se sačekati izveštaj Tužilaštva BiH i KS, kao i da će u toku dana biti jasniji motivi, razlozi i kvalifikacija događanja u Rajlovcu.

"Podigli smo stepen sigurnosti u svim sigurnosnim agencijama. Suština je poruke da je zaista u bilo kojoj državi svijeta nedopustivo da bilo ko iz bilo kojih razloga puca u uniformisanog policajca i vojnika, jer su oni predstavnici države. Stepen sigurnosti će biti povećan na najveći nivo. Nastaviće se borba u cilju onemogućavanja i sprječavanja ovakvih događaja", poručio je Zvizdić.

I zamjenik ministarke odbrane Emir Suljagić je rekao da su Oružane snage BIH podigle stepen gotovosti na svim lokacijama.

"Nećemo obustaviti planirane aktivnosti, OS BiH će nastaviti da rade ono što smo do sada radile i ispunjavati zadatke predviđene za BiH", rekao je Suljagić.

Osumnjičeni za ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, Enes Omeragić, izvršio je samoubistvo, potvrđeno je na licu mjesta u naselju Sokolje, gdje je policija opkolila Omeragićevu kuću.

Policija je pokušala nekoliko sati da pregovara s Omeragićem, koji je u srijedu oko 19.30 iz automatske puške ubio dvojicu pripadnika OS BiH u sportskoj kladionici u sarajevskom naselju Rajlovac, prenijela je Fena.

Kako nezvanično saznaje "Dnevni avaz", ubica dvojice vojnika Enes Omeragić raznio se bombom.

Komesar MUP-a KS Vahidin Ćosić rekao je nakon sjednice u zgradi Vijeća ministara BiH da se osumnjičeni za ubistvo vojnika ubio neposredno prije dolaska policije u kuću.

"Dobili smo informacije gde bi se počinioc mogao nalaziti. Tri lokacije bile su blokirane i neposredno prije dolaska policije čula se detonacija. Ulaskom u prostoriju zatečeno je tijelo muške osobe koja je izvršila samoubistvo", rekao je Ćosić.

Rekao je da je kuća na nekoliko spratova, kao i da na spratu na kojem je pronađeno tijelo osumnjičenog nije zatečen niko drugi, prenosi Avaz.

"Utvrdiće se motivi i pravci policijskog delovanja, a preduzimaju se sve konkretne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja događaja", rekao je Ćosić.

Bonus video: