Vučić: Prvi zadatak borba protiv mržnje

"Za nas su izbjeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbjedno i mirno prođu kroz našu zemlju", naveo je Vučić
5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.11.2015. 08:17h

Svijet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbjedan život svih ljudi, kako onih u Parizu tako i u Siriji, ocijenio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je prvi zadatak "zaustaviti mržnju".

Vučić je u autorskom tekstu u dnevnom listu Alo naveo da su u petak, 13. novembra "sve religije i sve vrijednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobođenog svake vjere, a najviše one u život, pravdu i jednakost".

"Svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema muslimanima i islamu, na istom je, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posjetioce koncerta u dvorani Bataklan" ukazao je Vučić.

On je istakao da istovremeno, čitav svijet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbjedan život svih ljudi.

"Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbjeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći djecu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz. Za nas su izbjeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbjedno i mirno prođu kroz našu zemlju", naveo je Vučić.

On je naveo da Srbija hoće da razumije i radi sa susjedima, Bošnjacima i muslimanima, i svima ostalim.

"Da radimo, rastemo, da se ničega ne plašimo i da omogućimo da se nas niko nikada više ne plaši. To je, na kraju, ideal svih religija. I Biblija i Kuran cijene život i cijene rad u istoj mjeri kao i sve deklaracije o ljudskim pravima, jednakosti, slobodi i nezavisnosti, nastale krajem 18. vijeka, u vrijeme stvaranja novog poretka", dodao je premijer Srbije.

Vučić je naveo da je sve što je Vlada Srbije skoro dve godine radila bilo na tom tragu i da je uspjela da očuva, u duboko polarizovanom i sukobljenom svijetu, stabilnu i mirnu zemlju.

"Uspjeli smo da živimo, sarađujemo, radimo i pomažemo se sa susjedima. Da izađemo iz duboke krize i krenemo, bar korak, napred. Da zaradimo, stvorimo i uštedimo dovoljno, da dio toga možemo da podijelimo. I znam da to nije mnogo, ali ne znam, niti ću ikada znati, zašto smo toliko spremni da pljunemo na ono što smo uradili", dodao je on.

Prema njegovim riječima, u Srbiji nikada nisu dovoljni racionalni pokazatelji uspjeha i napretka.

"Vjera u budućnost i vjera u sopstveni rad gotovo da ne stanuju kod nas. Zato nam ni potvrde MMF-a, Svjetske banke i svih drugih da se Srbija nalazi na dobrom putu nisu dovoljne da ubijede sve one kojima je vjerovanje u nemoguće, a ne u stvarni rad, postalo matrica javnog djelovanja", naveo je on.

Bonus video: