U Hrvatskoj se čeka nastavak pregovora o formiranju nove vlade

Navodno je Milanović ponudio Prgometu četiri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora ako dovede još najmanje sedam poslanika Mosta da podrže formiranje SDP-ove vlade
0 komentar(a)
Hrvatska izbori, Foto: Reuters
Hrvatska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 14:52h

Vodeće koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čekaju nastavak pregovora s Mostom nezavisnih lista, strankom od koje zavisi hoće li zemlja dobiti novu vladu ili će krenuti put novih izbora.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da čeka da se Most konsoliduje poslije izbacivanja iz stranke jednog od ključnih lidera stranke Drage Prgometa zbog tajnih pregovora s predsjednikom SDP Zoranom Milanovićem.

"Ozbiljni smo u ovoj situaciji. Čekamo da se Most konsoliduje i nastavimo pregovore", rekao je Karamarko za N1 televiziju i dodao da nastavak pregovora očekuje "uskoro".

Prema dosadašnjim nezvaničnim informacijama, novi krug pregovora Most sa SDP i HDZ očekuje se iduće sedmice.

Most nezavisnih lista saopštio je u četvrtak da je prekinuo saradnju s jednim od svojih najistaknutijih članova Dragom Prgometom, jer je bez znanja najvišeg stranačkog tijela lično pregovarao sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem. Time je, kako su naveli, narušio povjerenje.

Most je istakao da Prgomet zadržava svoj saborski mandat, bez obzira na to hoće li u budućem Saboru djelovati nezavisno priklanjajući se Mostu ili će se prikloniti nekoj drugoj opciji.

Predstavnici Mosta s 19 osvojenih mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima postali su najtraženiji političari budući da vodeće stranke u Hrvatskoj – HDZ i SDP bez njih ne mogu da formiraju vlast.

Poslije prvog kruga razgovora s čelnicima vodećih stranaka, Most je predložio formiranje jedinstvene vlade koju bi činili HDZ, SDP i Most.

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko odmah je odbacio predlog Mosta, dok se iz SDP nisu javno oglasili, ali je nezvanično rečeno da je takav predlog neprihvatljiv.

Analitičari su ocijenili takav predlog Mosta naivnim i nepotrebnim.

U medijima se potom pojavila vijest da se jedan od najistaknutijih članova Mosta, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet tajno sastao s Milanovićem. Navodno je Milanović ponudio Prgometu četiri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora ako dovede još najmanje sedam poslanika Mosta da podrže formiranje SDP-ove vlade.

Prgomet je potvrdio susret s Milanovićem rekavši u medijima da u tome ne vidi ništa sporno i odbacio spekulacije da je bilo kome obećavao mandate Mosta.

U javnosti se po objavljivanju rezultata nedjeljnih izbora počelo spekulisati o mogućnosti da dođe do podjela u Mostu oko podrške SDP ili HDZ, jer su se u toj stranci okupile nezavisne liste, načelnici opština i gradonačelnici različitih političkih profila – i sa desnice i sa lijevog centra.

Tako se nagađa da je Petrov bliži HDZ, a Prgomet SDP-ovoj koaliciji, jer je upravo zbog neslaganja s liderom HDZ-a Karamarkom početkom godine napustio tu stranku.

Koalicija HDZ ima 59 mandata, a SDP-ova 56, s tim da računa na podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora i najmanje šest manjinskih, među njima tri srpska.

Nagađa se da Milanović ima podršku još nekoliko poslanika manjih stranaka koje su ušle u Sabor i da mu za formiranje Vlade ne treba podrška svih poslanika Mosta.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.

Očekuje se da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće sedmice početi kosultacije o formiranju vlasti, pošto se u nedjelju ponove izbori na sedam manjih biračkih mjesta.

Bonus video: