Vlada Kosova opredeljena za nastavak dijaloga sa Srbijom

"Privremena mjera koju je doneo Ustavni sud je normalna procedura koja blokira sprovođenje Sporazuma o osnovnim principima, glavnim elementima Asocijacije opština sa srpskom većinom u očekivanju konačne odluke Ustavnog suda", navodi se u saopštenju Vlade Kosova
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Reuters
Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 14:05h

Vlada Kosova saopštila je danas da ostaje privržena dijalogu o nomalizaciji odnosa sa Srbijom koji se odvija u Briselu i ostvarivanju postignutih sporazuma.

"Privremena mjera koju je doneo Ustavni sud je normalna procedura koja blokira sprovođenje Sporazuma o osnovnim principima, glavnim elementima Asocijacije opština sa srpskom većinom u očekivanju konačne odluke Ustavnog suda", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada u Prištini navodi da u sporazumu tačka 2 predviđa da Ustavni sud treba da utvrdi saglasnost sporazuma sa Ustavom Kosova.

Pored opozicije i jedan broj kosovskih analitičara smatra da institucije Kosova treba da redefinišu odnos prema dijalogu sa Beogradom kojim posreduje EU.

Ustavni sud Kosova juče je suspendovao sporazum o Zajednici srpskih opština koji je deo Briselskog sporazuma. Prema navodima srpskih zvaničnika, rok za formiranje te zajednice je četiri mjeseca od 25. avgusta, kada je sporazum usvojen.

Bonus video: