Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković služi kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, a za Kurakom je raspisana međunarodna potjernica
1 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.11.2015. 07:40h

Suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbjednosti optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine biće nastavljeno danas u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem svjedoka.

Na optuženičkoj klupi su tadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić, dok je Milan Kurak u bjekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živio u Beogradu.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković služi kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, a za Kurakom je raspisana međunarodna potjernica.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svjedok u ovom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svjedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedjela "zemunskog klana".

Bonus video: