Kitarović: Da se Hrvatska izvede iz krize

Treća politička snaga u zemlji je regionalna stranka Most s čak 19 mandata i oni su, prema ocjenama, i pobjednici ovih izbora i od njih će zavisiti formiranje buduće vlade
63 pregleda 0 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta/AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.11.2015. 08:10h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je rano jutros svima koji su juče na izborima izabrani u saziv novog Sabora, poručivši da "poštuju želju građana i da se iznad svega podrže interesi hrvatskog naroda i građana koji su ih izabrali".

"Iza nas trebaju ostati kampanja i teške riječi i usredsrediti se na interese naših građana da se Hrvatska izvede iz krize", rekla je Grabor Kitarović, prenijeli su hrvatski mediji.

"U skladu sa svojim ustavnim obavezama ovome ću procesu pristupiti vrlo odgovorno i nadam se da ćemo uskoro imati mandatara hrvatske vlade. Želim da se prvenstveno vodi interes o boljitku Hrvatske. Vjerujem da će Hrvatska imati u bliskoj budućnosti stabilnu vladu koja će raditi u interesu građana", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je čestitala Hrvatima i istakla da su građani pokazali da je država zrela demokratija.

Takođe, čestitala je svima koji su izabrani.

"Želim čestitati i Domoljubnoj koaliciji koja je relativni pobjednik ovih izbora. Pozivam sve koji su izabrani u novi saziv Sabora da pokažu svoju odgovornost prema građanima, da poštuju njihovu želju i poruke i da se iznad stranačkih i drugih interesa postave interesi naroda i države. Iza nas treba ostaviti predizbornu kampanju i podjele, kao i ružne riječi", poručila je predsjednica Hrvatske.

Prema nezvaničnim podacima Državne izborne komisije na osnovu više od 99 odsto glasova, prednost koalicije opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) smanjena je na samo tri mandata u odnosu na vladajuću koaliciju lijevog centra Socijaldemokratske partije (SDP).

HDZ koalicija, prema najnovijim podacima ima 59 mandata (56 plus tri iz dijaspore), a SDP 56, s tim da je još tri mandata osvojio Istarski demokratski sabor koji je dio dosadašnje vladajuće koalicije. Glasalo je 60,79 odsto birača.

Treća politička snaga u zemlji je regionalna stranka Most s čak 19 mandata i oni su, prema ocjenama, i pobjednici ovih izbora i od njih će zavisiti formiranje buduće vlade, jer vodeće stranke nemaju dovoljno mandata za samostalno formiranje vlasti.

Uz IDS koji ima tri mandata, po dva mandata ima koalicija okupljena oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i stranka Branimira Glavaša – Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje.

Po jedan mandat, prema nezvaničnim podacima, osvojili su Živi zid i koalicija Uspješna Hrvatska bivšeg predsjednika Iva Josipovića i ministra privrede Radimira Čačića.

Lideri SDP i dosadašnji premijer Zoran Milanović prvi je pozvao Most i druge političke snage koje su za reforme da razgovaraju o obrazovanju u nove vlade.

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je da je HDZ pobjednik i da je otvoren za saradnju sa svima, bez obzira na stranačke razlike.

On je izrazio uvjerenje da će ta stranka imati još više mandata kada budu prebrojani svi glasački listići.

Iz Mosta se još nisu jasno odredili da li će i kome dati podršku za sastavljanje vlade. U toj regiononalnoj stranci zastupljene su nezavisne liste i pojedinci različitih političkih profila. U Saboru ima ukupno 151 poslanik, a formiranje vlade treba da podrži najmanje 76 poslanika.

Bonus video: