"Most" odlučuje ko će biti na vlasti u Hrvatskoj

"Mislim da danas nećemo dobiti pobjednika, već da ćemo imati obrise nove vlade", uvjeren je Josipović
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2015. 00:35h

Državna izborna komisija je u 22 časa počela s objavljivanjem prvih službenih, ali nepotpunih rezultata izbora. Ovo su rezultati s 67 posto obrađenih biračkih mjesta:

  • HDZ-ova koalicija 61 (HDZ-u su dodata 3 mandata glasova dijaspore)
  • SDP-ova koalicija 53 (57 sa 4 IDS-a)
  • MOST 19
  • IDS 4
  • ŽIVI ZID 1
  • HDSSB 2
  • Bandić 2
  • Uspješna Hrvatska 1

Prema sadašnjim rezultatima, za vlast će biti potrebna koalicija neke od dvije najjače partije, sa trećom, po moći, političkom partijom Most.

Tako u štabu SDP-a, su najavili "da su spremni potpisati sve što traže iz treće, po rezultatima, opcije Most", koja je za sada "najveći pobjednik" izbora.

"Mislim da možemo biti zadovoljni. Mi smo praktično izjednačeni sa Domoljubnom koalicijom. Vjerujem da će sve biti u redu što se tiče SDP-a. Most je na 18 mandata, vidjelo se zadnjih nedjelja da rastu. Koliko su jaka politička opcija tek treba vidjeti", izjavila je Gordana Sobol iz SDP-a, nakon prvih rezultata izlaznih anketa

Na ovakve informacije, stigao je ekspresan odgovor iz Mosta, koji je uputio niz kritika na račun SDP-a.

"Oni u SDP-u sami sebe pljuju, to ne dolazi u obzir. Ni Petrov za premijera ne dolazi u obzir. Koalicije ne dolaze u obzir, šokirani smo ponašanjem SDP-a, znam da će biti svega, smisalica, da se dokopaju fotelja", izjavila je Ljubica Ambrušec iz Most-a.

Hrvatski mediji prenose i da su iz HDZ-a stigle neke, za sada nezvanične ponude, za koaliciju. Dragu Prgometu, bivšem član HDZ-a, sada u Mostu, je navodno stigla ponuda da će poslije koalicije postati predsjednik Sabora, ali Abrušec je osporila i ove informacije.

"Ja bih znala, definitivno to nije istina. Nakon prvih rezultata nitko nas nije kontaktirao", izjavila je Ambrušec.

Hrvatska je danas birala poslanike na osmim po redu parlamentarnim izborima od sticanja nezavisnosti, koji su se u tamošnjoj javnosti smatraju najneizvjesnijim i prvi na kojima će birači koristiti preferencijalni glas.

Birači, naime na listi za koju glasaju mogu zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

U Hrvatskoj se smatralo da je malo vjerovatno da će bilo koja od dvije najuticajnije stranke vlasti i opozicije, SDP i HDZ, osvojiti većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Među prvima na birališta su izašli predsjednica Kolinda Grabar Kitrović i premijer Zoran Milanović.

"Ovo do sada je bila igra, sada počinje pravi posao", poručio je Milanović.

Predsjednica, koja je na tu poziciju došla iz redova HDZ-a, je pozvala sve građane s pravom glasa da učine isto što i ona jer, kako je rekla, danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine.

Hina je prenijela da će predsjednica večeras na Pantovčaku čekati da Državna izborna komisija objavi prve nezvanične rezultate, a potom će dati izjavu.

Lider najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko poručio je, nakon izlaska na biralište, da je ovo praznik demokratije.

"Vjerujem da će izlaznost biti velika", rekao je Karamarko.

“Veoma sam optimističan. Vjerujem da ćemo pobijediti”, kazao je lider HDZ-a Tomislav Karamarko nakon glasanja.

Prva potpredsjednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić (HNS), koja je na vlasti u koaliciji sa SDP-om, nakon glasanja poručila je da je jako važno da svi građani izađu na izbore.

Upitana za koga je glasala, ona je odgovorila:"Za koga sam glasala, to se otprilike zna”.

Hrvatska danas neće dobiti pobjednika, uvjeren je bivši predsjednik Hrvatske i lider stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović.

"Mislim da danas nećemo dobiti pobjednika, već da ćemo imati obrise nove vlade", uvjeren je Josipović.

Zanimljivo je da svoj glas iz prvog pokušaja jutros nisu mogli da daju bivša premijerka Jadranka Kosor i predsednik Narodne stranke Reformisti Radomir Čaačić zbog neispravnih isprava.

Čačić je, naime, svoju ličnu kartu zaboravio kod kuće, a lična karta Kosorove je istekla pa se nije našla na biračkom popisu.

Inače, Kosororova i Čačić nastupaju na ovim izborima u koaliciji sa Josipovićem.

Rojters je razgovarao sa više birača koji su danas ispunili svoju građansku dužnost.

“Izašao sam da glasam za hrvatski identitet. Želimo da imamo vlastiti identitet, a ne da slušamo što god nam Brisel naredi da uradimo”, kazao je za Rojters 66-godišnji Josip.

“Ja ću glasati za ekonomski prosperitet, bolji život za mlade i starije”, kazala je za britansku agenciju 71-godišnja Marija.

Galerija

Bonus video: