U Hrvatskoj u nedjelju parlamentarni izbori

1 komentar(a)
Hrvatska izbori, Foto: Beta/AP
Hrvatska izbori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.11.2015. 17:14h

U Hrvatskoj su u nedjelju održavaju parlamentarni izbori.

Do ponoći, kada počinje izborna ćutnja, političke stranke i koalicije i kandidati nezavisnih lista i nacionalnih manjina mogu biračima da predstavljaju programe.

Proteklih 15-ak dana izborne kampanje ocijenjeno je "uobičajenom".

U protekle dvije sedmice birači su mogli da se upoznaju sa nešto više od 2.300 kandidata, koliko ih je upisano na 166 izbornih lista, većinom stranačkih.

Nedjeljni parlamentrani izbori osmi su izbori te vrste i prvi parlamentarni izbori u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći da iskoriste preferencijski glas, odnosno na listi za koju budu glasali mogu da zaokruže i ime kandidata kojem daju prednost ispred ostalih sa liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset odsto glasova svoje liste imaće prednost ispred drugih kandidata bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasanjem na četiri godine. U deset izbornih jedinica bira se po 14, "dijaspora", to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, 11. izbornoj jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, 12. izbornoj jedinici.

Bonus video: