RTS: Ostavke čelnika opština na sjeveru Kosova

Četiri opštine sa srpskom većinom su, kako navodi RTS, usvojile Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini
2 komentar(a)
Goran Rakić, Foto: Srpska lista
Goran Rakić, Foto: Srpska lista
Ažurirano: 27.11.2018. 11:08h

Čelnici četiri opštine sa sjevera Kosova podnijeli su danas ostavke zbog, kako su naveli "kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba" na Kosovu od strane prištinskih vlasti, prenijela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Ostavke su na vanrednim sjednicama skupština opština sa sjevera Kosova podnijeli gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Vučina Janković i predsjednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Prema navodima RTS-a, četiri opštine sa srpskom većinom usvojile su Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini.

Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić podnio je ranije danas ostavku na tu funkciju zbog kako je rekao, "uvođenja anticivilizacijskih taksi kojima je Srbima na Kosovu i Metohiji ugroženo pravo na život, liječenje i informisanje kao i neopravdanog hapšenja građana sjeverne Mitrovice i pokušaja ubistva potpresjednika Srpske liste Milana Radoičića".

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas će u 12 časova biti održan mirni protest sa koga će biti upućen zahtjev Prištini da povuče odluku o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije kao i zahtjev za oslobađanje Srba koje je kosovska policija uhapsila u okviru istrage o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Iz Vlade Kosova su za portal gazetaexpress.com izjavili kako nemaju informacije da su gradonačelnici četiri srpske opštine na sjeveru Kosova podnijeli ostavke.

Bonus video: