Dodik: Referendum je gotova stvar

Dodik je ocijenio da je srpski narod povratio vjeru u RS koja je "trajna nepromjenljiva kategorija" i da "nikakva unitarna BiH, ma koliko to u Sarajevu željeli, ne dolazi u obzir"
0 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.11.2015. 11:59h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio da će referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH sigurno biti sporveden i da će RS učiniti sve da demokratskim sredstvima povrati izgubljene nadležnosti.

"Referendum o radu Tužilaštva i suda BiH će biti. To je gotova stvar. Proverićemo volju građana, a ona je i te kako bitna za našu dalju demokratsku i institucionalnu borbu za povratak izvornih nadležnosti Dejtona, koje su nam otete", rekao je Dodik u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik.

Dodik je ocijenio da je srpski narod povratio vjeru u RS koja je "trajna nepromjenljiva kategorija" i da "nikakva unitarna BiH, ma koliko to u Sarajevu željeli, ne dolazi u obzir".

BiH, prema njegovim riječima "nije, niti će ikada biti, stabilna država, sve dok u njoj odlučuje strani faktor".

"BiH, zapravo, i živi zahvaljujući isključivo međunarodnom intervencioizmu. I sve dok bude tako, dok stranci budu ti koji će željeti BiH po mjeri Bakira Izetbegovića i njemu sličnih, dok budu imali upliva u finansije, vojna i sva druga pitanja, BiH neće stati na svoje noge", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, 20 godina poslije Dejtona, "pozicija RS je vrlo, vrlo stabilna, i pored činjenice da se na njenu stabilnost bezobzirno nasrće sa strane i iz Sarajeva".

On je ocijenio da u BiH stalno postoji "sukob neke centralističke politike, koju vodi Bakir Izetbegović, ali i svi drugi lideri političkih stranaka s bošnjačkim predznakom, i dejtonske BiH, čije pozicije brani RS", koja je, "nažalost, zahvaljujući nadobudnosti visokih predstavnika, prije svih Pedija Ešdauna, izgubila mnogo toga od svoje državnosti koju je dao izvorni Dejton".

"RS će, mora to da bude jasno svima, učiniti sve da demokratskim sredstvima – naglašavam, demokratskim sredstvima – povrati izgubljene nadležnosti. Naravno, to je dug proces, koji će potrajati, ali proces do kojeg mora doći", naglasio je Dodik.

On je rekao i da "predstavnici Saveza za promjene u Sarajevu vode podaničku politiku, podržavajući stavove i mišljenja lidera SDA Bakira Izetbegovića", odnosno unitarnu BiH, ali da je ipak spreman na dijalog.

"I pored svega, činjenice da oni ignorišu institucije RS, vladu i Narodnu skupštinu prije svega, ja sam i dalje spreman za dijalog. Ne zbog toga što je to meni potrebno, nego zbog činjenice da stavovi institucija RS, bar o svim vitalnim pitanjima, moraju da budu i stavovi predstavnika Saveza za promjene u institucijama vlasti u BiH", kazao je Dodik.

Na pitanje kako će Rusija reagovati na to što RS očekuje kredit od SAD, Dodik je rekao da je Rusija "osvedočeni i iskreni prijatelj" RS, da "nikada nije ničim uslovljavala i ucenjivala" i da "ruska pomoć i podrška neće zavisiti od eventualne pomoći SAD".

Srbija izabrala pogrešnog partnera u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je dobro što Srbija gradi dobre odnose u regionu, ali da je izabrala pogrešnog partnera u Bosni i Hercegovini.

"Srbija, to je dobro, nastoji da afirmiše regionalnu saradnju. To je dobro. Međutim, moram da kažem da je Vlada Srbije odabrala pogrešnog partnera u tim razgovorima. Savjet ministara BiH je neko pomoćno tijelo, odnosno pomoćni organ Predsjedništva BiH. Nikakve državničke ingerencije Savjet ministara BiH nema, pa bi bilo daleko svrsishodnije da je u Sarajevu, Mostaru ili Banjaluci održan sastanak između Vlade Srbije i obe entitetske vlade. BiH kao država nema vladu! Entiteti imaju vlade", rekao je Dodik za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim riječima, odnosi Srbije i Republike Srpske su zaista na zavidno visokom nivou, što ne znači da ne mogu biti i bolji.

"I biće, i most na Drini, koji će povezivati Bratunac i Ljuboviju, bolje reći Srpsku i Srbiju, koji ćemo zajednički izgraditi, jedan je od niza zajedničkih projekata", rekao je Dodik.

U Sarajevu se danas održava zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH nakon koje će biti potpisani sporazumi o telekomunikacijama, o očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, o zaštiti životne sredine i o saradnji u traženju nestalih osoba.

Bonus video: