Rama: Uvođenje taksi je politička reakcija na ponašanje Srbije

"Republika Albanija je do kraja angažovana da pomogne Kosovu u međunarodnim procesima", dodao je Rama
52 pregleda 4 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.11.2018. 11:44h

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Peći da je kosovsko uvođenje taksi od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine politička reakcija na ponašanje Srbije.

Rama je na zajedničkoj sjednici vlada Kosova i Albanije rekao da je blokiranje priznanja Kosova i zahtjevi za povlačenje tog priznanja, u suštini cinična podrška "kriminalnim enklavama".

Kosovo je, prema njemu, mnogo puta do sada, iako žrtva, pokazalo volju za prevazilaženje prošlosti putem dijaloga, koji "nije uvijek iskren sa srpske strane".

"Republika Albanija je do kraja angažovana da pomogne Kosovu u međunarodnim procesima", dodao je Rama.

Albanski premijer je još rekao da je Kosovo u dijalogu uvijek bilo iskreno i neposredno, što nije slučaj sa drugom stranom.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, najavljujući potpisivanje devet sporazuma, ocijenio je da oni vode ka boljoj budućnosti i saradnji dvije zemlje.

"Srećan sam zbog rezultata ovog sastanka i ubijeđen sam da mogućnost da potpišemo devet sporazuma vodi ka boljoj budućnosti. Znam da narod Kosova i Albanije očekuju više od nas i odavde nastavljamo nezaustavljivo u ostvarivanju poslova koji nas očekuju", kazao je Haradinaj na zajedničkoj sjednici dvije vlade.

On je rekao da Kosovo ostvaruje prioritete evropske agende, da je sto odsto ostvarilo obaveze u procesu liberalizacije viza i da, kao i svaka druga zemlja, očekuje da se njena prava poštuju od strane Evropske unije.

"Kosovo nije stalo čekajući od drugih da nešto urade, ono je s uspjehom uradilo svoje poslove", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je ocijenio da je Albanija uvijek mogla da računa na Kosovo, kao što je Kosovo računalo na Albaniju, što se pokazalo i 1999. godine.

Premijer Haradinaj se saglasio sa premijerom Ramom da se najkasnije do kraja juna sljedeće godine ukinu sve ne tarifne i carinske takse za robu sa Kosova i iz Albanije, da se ukine roming i da se međusobno priznaju vozačke dozvole.

Prva zajednička sednica vlada dvije zemlje održana je 2014. godine u Prizrenu, druga je održana 2015. u Tirani, treća u Prištini 2016. godine i četvrta 2017. u Korči.

Bonus video: