Srbija će kupiti oružje od Rusije

Srpski premijer je kazao da neće nabaviti veliku količinu naoružanja i da je riječ o oružju defanzivnog karaktera
51 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Aleksandar Vučić, Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.10.2015. 07:54h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u trodnevnoj posjeti Rusiji, izjavio je juče u Moskvi da se sa Rusijom vode pregovori o kupovini oružja i naoružanja, kao i o mogućem remontu ruskih helikoptera u Srbiji.

Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa potencijalnom saradnjom Srbije sa Ruskom Federacijom u vezi sa nabavkom novog naoružanja, nije želio da precizira o kojem naoružanju je riječ, jer su razgovori u toku, ali je ponovio da je, generalno, posao premijera i Vlade da brinu o bezbjednosti zemlje. „Nećemo da nabavljamo oružja koja se mogu smatrati ofanzivnim, ali moramo da zaštitimo svoju teritoriju“, naveo je srpski premijer. „To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo da nabavimo”“, rekao je Vučić, a prenosi „Blic“. „Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija“, kazao je Vučić i dodao da Srbija ćuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice, i upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

Vučić će o nabavci naoružanja razgovarati i na današnjem sastanku sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, kako bi se vidjelo šta dvije zemlje mogu zajednički da naprave i kako bi se iskoristila srpska namjenska industrija, prenijeli su srpski mediji. On je rekao da se s ruskom stranom razgovara o remontu helikoptera u Srbiji.

Vučić se tokom posjete sreo sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, potpredsjednikom vlade Dmitrijem Rogozinom, šefom Gasproma Aleksejem Milerom i učestvovao na srpsko-ruskom Poslovnom forumu. Juče se zajedno sa Medvedevom obratio učesnicima Moskovskog međunarodnog foruma „Otvorene inovacije“, a danas će razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji u Novom Ogarjovu.

Srpski premijer je, kako navodi Beta, kazao da je najvažniji razgovor sa Putinom „jer je on taj koji će dati potvrdu dogovorima“ koji su napravljeni i koji će još biti postignuti.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa Medvedevim kazao da je Srbija dokazala svoj prijateljski odnos prema Rusiji, ne uvodeći joj sankcije, i da će nastaviti da joj bude prijatelj, ali na „racionalnim osnovama“.

Medvedev je, kako navode srpski mediji ocijenio da će Vučićeva posjeta, koja je „veoma sadržajna i kvalitetna“, ići u korist srpsko-ruske saradnje.

Vučić: SSP sa Kosovom dobar sa aspekta srpske ekonomije

Komentarišući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU, uoči glasanja u Unesku, Aleksandar Vućić je rekao da to može biti dobro sa gledišta napretka srpske ekonomije i osvajanja novih tržišta.

On je kazao da je odluka EU da potpiše SSP sa Kosovom politička odluka, na koju Beograd nije mogao da utiče, a na koju EU, odnosno Brisel ima pravo. Prema njegovim riječima, moguće je da je ta odluka rezultat procjene da treba neššto učiniti zbog nestabilnosti u Prišštini.

„Jer, taman koliko ja pijem vode, toliko oni suzavca popiju na dnevnom nivou, pa sad da im pomognu zbog tolike nestabilnosti, to je njihova stvar“, rekao je Vučić novinarima u Moskvi. On, međutim, smatra da taj sporazum može biti dobar s aspekta interesa srpske ekonomije.

„Mislim da je to odlična stvar, bar sa tog aspekta. To nama pruža i određene prilike da svojim biznisom i ekonomijom nastavimo da obezbjeđujemo bolje rezultate u cijelom regionu, pa i u Prištini i u svakom drugom mjestu na KiM. Zato bi trebalo taj SSP u tom svjetlu i iskoristiti“, kazao je Vučić.

Bonus video: