De Mazijer: Njemačka će na Balkan vratiti desetine hiljada azilanata

Savezna kancelarija za migracije i izbjeglice zadužena je da riješi "brojne neriješene zahtjeve za azil" prije Božića, naveo je njemački ministar, dodajući "da to znači da će na destine hiljada odbijenih tražilaca azila sa Balkana morati da napuste" Njemačku
4 komentar(a)
Tomas de Mazijer, Foto: Reuters
Tomas de Mazijer, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 19:55h

Njemačka će vratiti na desetine hiljade ljudi kojima je odbijen zahtjev za azil na Balkan u narednim mjesecima, saopštio je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer, dok Berlin pooštrava svoj stav prema ekonomskim migrantima u svijetlu izbjegličke krize.

"Očekujem da će u narednim mjesecima, broj repatrijacija, dobrovoljnih povrataka i deportacija značajno porasti", rekao je de Mazijer.

Savezna kancelarija za migracije i izbjeglice zadužena je da riješi "brojne neriješene zahtjeve za azil" prije Božića, naveo je njemački ministar, dodajući "da to znači da će na destine hiljada odbijenih tražilaca azila sa Balkana morati da napuste" Njemačku.

"To mora da bude postignuto", istakao je de Mazijer.

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je, takođe, najavilo da će produžiti kontrole na granici do 13. novembra i vjerovatno još tri mjeseca nakon toga, prenio je AFP.

U pokušaju da oslobodi resurse za rješavanje problema izbjeglica iz ratom razorenih država poput Sirije i Iraka, Njemačka je ovog mjeseca donijela zakon kojim je proširena lista teritorija koje su označene kao bezbjedne na Kosovo, Crnu Goru i Albaniju.

Njemačke vlasti su do sada vratile 11.000 ljudi, dok je 27.000 dobrovoljno napustilo zemlju uz finansijsku pomoć, kazao je de Mazijer.

De Mazijer je saopštio da će u narednim danima otputovati u Albaniju kako bi se uvjerio kako se sa deportovanima postupa.

Prema zvaničnim podacima, Njemačka je od januara do septembra primila 577.307 zahtjeva za azil.

Od tog broja, 66.311 su zahtjevi migranata iz Albanije, a 32.258 sa Kosova.

Bonus video: