Beograd: Marko Milićev osuđen na četiri i po godine zatvora

Milićevu je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom od tri godine, nakon izvršenja kazne
5 komentar(a)
Marko Milićev, Foto: MUP Srbije
Marko Milićev, Foto: MUP Srbije
Ažurirano: 28.10.2015. 18:11h

Treći osnovni sud u Beogradu osudio je danas na četiri godine i šest mjeseci zatvora Marka Milićeva (34) jer je svojim vozilom "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića (21) prošlog ljeta na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobjegao sa lica mjesta i iz Srbije.

Milićevu je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom od tri godine, nakon izvršenja kazne.

Njegov kum Bratislav Vesović osuđen je na godinu dana zatvora jer je krio Milićeva, kao i jer mu je pomogao da sakrije "kantrimena".

Vozač "Pink Taksija" Saša Janković dobio je uslovnu osudu od sedam mjeseci zatvora jer nije prijavio da je došlo do udesa iako je vidio da je "kantrimen" oštećen.

Kazna mu neće biti izvršena ukoliko u roku od tri godine ne učini novo krivično djelo.

Na ovu presudu tužilaštvo, osuđeni i njhovi branioci imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Milićev i Vesović su u pritvoru, a taksista se brani sa slobode.

Obrazlažući presudu sudija Svetlana Galić je rekla je da je tokom postupka nesporno utvrđeno da je Milićev počinio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja".

Milićev je optužen da je kobne noći u pijanom stanju vozio neprilagođenom brzinom i nakon incidenta nije stao da vidi šta se dogodilo.

Ovaj slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju prošlog ljeta, s obzirom da je Milićev nakon incidenta bio u bjekstvu, a mjesec dana kasnije je uhapšen u Kini i u kratkom roku je izručen Srbiji.

Tokom ovog procesa, sporan je bio i auto kojim je izvršeno krivično djelo, s obizirom da nikada nije pronađen, a sumnja se da je rastavljen na komade i da nije bio regularan.

Milićev i Vesović su u pritvoru više od godinu dana, dok se Janković brani sa slobode.

Sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda u Beogradu je sredinom septembra prošle godine donio presude kojima je petoro Milićevih prijatelja, koji su kobne večeri bili sa njim u autu, osuđeno na kazne kućnog zatvora od četiri do 10 mjeseci, za koje su se nagodili sa tužilaštvom uz priznanje krivičnog djela.

Tamara Bogdanović je osuđena na 10 mjeseci kućnog zatvora, Milica Novaković na osam, Bojana Petrović na četiri mjeseca, a Nikola Lepen i Dana Manevski na po šest mjeseci kućnog zatvora.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naletio "mini kantrimen". Jovanović je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru.

Tužilastvo nije zadovoljno kaznom za Milićeva, sledi žalba

Portparol trećeg osnovnog tužilaštva Ivan Marković rekao je danas da tužilaštvo nije zadovoljno kaznom koju je sud tražio za Marka Milićeva i najavio da će uložiti žalbu na presudu.

"Imajući u vidu sve okolnosti, ne smatramo ovo uobičajenim slučajem. Ne dešava se svakoga dana da neko sakriva automobil, da bježi, da instruira druge učesnike događaja kako da postupaju", rekao je Marković novinarima ispred Palate pravde.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu, prije svega zbog toga što tajnu "kantrimena" i dalje čuvaju okrivljeni Milićev i (Bratislav) Vesović.

Tužilac je poručio da svakome treba pokazati da čuvanje takve tajne treba da ima visoku cijenu.

Kantrimen - vozilo kojim je izvršeno krivično djelo, nikada nije pronađen, a sumnja se da je rastavljen na komade i da nije bio regularan.

Bonus video: