Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

Ovo je prvi pravni dokument koji je Kosovo potpisalo sa EU
58 pregleda 2 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2015. 20:34h

Kosovo je danas u Strazburu potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, saopštila je danas portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, Maja Kocijančič.

SSP su sa strane EU potpisali Mogerini i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a sa kosovske strane premijer Isa Mustafa.

Ovo je prvi pravni dokument koji je Kosovo potpisalo sa EU, a kako je Tanjugu rečeno u Evropskoj komisiji, sačinjen je po uzoru na slične sporazume koje EU ima sa teritorijama koje nisu međunarodno priznate kao nezavisne države, kao što je Tajvan, odnosno nema veze sa pitanjem stausa Kosova.

Iako kosovski zvaničnici pokušavaju da ovaj događaj predstave kao korak u pravcu pristupanja Kosova procesu proširenja, u EU ističu da to nije slučaj.

“Prvi korak ka proširenju je traženje statusa kandidata, a Kosovo to ne može da učini sve dok ga kao nezavisnu državu ne priznaju sve članice EU i evropske intitucije”, rekao je za Tanjug evropski funkcioner koji je želio da ostane anoniman.

Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija ne priznaju nezavisnost Kosova, dok evropske institucije prema Kosovu imaju neutralan status i u svim službenim dokumentima ga pominju uz zvjezdicu.

Bonus video: