Kosovo potpisuje prvi ugovor sa Evropskom unijom

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU
8 komentar(a)
Kosovo zastava, Foto: Shutterstock.com
Kosovo zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2015. 06:44h

Kosovo i Evropska komisija potpisaće u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

Prema najvama iz Evropske komisije, potpisivanju će prisustvovati kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federika Mogerini.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU. Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Zeleno svjetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedjelje zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tijela Saveta EU.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmjene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.

Savjet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savjetu ministara EU.

Kako je prošle nedjelje naveo jedan evropski diplomata za AFP, uprkos dvogodišnjim pregovorima nije postignut očekivani napredak, i u Briselu su zabrinuti zbog stanja u oblasti vladavine prava, korupcije i organizovanog kriminala.

"Budimo iskreni, bilo je napretka, ali nisu na nivou očekivanja", rekao je on, dodajući da bi potpisivanje trebalo da podstakne Kosovo da udvostruči napore.

Bonus video: