Ponovo suzavac u skupštini Kosova: Aktivirala ga poslanica Donika Kadaj Bujupi

U skupštinskoj sali kada je bačen suzavac bii su članovi opozicionih partija i vladajuće koalicije, dok poslanici Srpske liste nijesu došli jer se nalaze u Beogradu na sastanku sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem
87 pregleda 23 komentar(a)
Skupština Kosovo suzavac, Foto: Beta/AP
Skupština Kosovo suzavac, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.10.2015. 19:48h

Sjednica Skupštine Kosova danas je prekinuta jer su opozicioni poslanici opet bacili suzavac u skupštinsku salu.

Predsjednik skupštine Kadri Veselji odredio je zbog toga jednočasovnu pauzu i pozvao sve članove komisije i predsjedništva skupštine da dodju na hitan sastanak.

Suzavac je aktivirala poslanica Alijanske za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi.

U skupštinskoj sali kada je bačen suzavac bii su članovi opozicionih partija i vladajuće koalicije, dok poslanici Srpske liste nijesu došli jer se nalaze u Beogradu na sastanku sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

Sjednica bi trebalo da bude nastavljena u 22 časa, izjavio je večeras savjetnik predsjednika kosovskog parlamenta, Bljerim Ljatifi.

Prethodno je iz kabineta predsjednika Skupštine Kosova najavljeno da će sjednica biti nastavljena u 20 časova.

Opozicione partije u Skupštini Kosova zatražile su ranije večeras da se sjednica parlamenta ne održi ukoliko ne dođe do povlačenja potpisa na briselske sporazume o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Predstavnici Samoopredjeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo ocijenili su u saopštenju da će se situacija još više pogoršati ukoliko se večeras nastavi sjednica Skupštine.

"Kadri Veselji nije održao riječ o jednom satu pauze, on je pauzu produžio do 20 časova. Održavanje sjednice noću, pod policijskim okruženjem Skupštine i pod velikim mjerama obezbjeđenja unutar Skupštine, uz promjenu sale gdje će se sjednica održati i uz opasnost da se ne dozvoli medijima da prate sjednicu, dovešće do daljeg pogoršanja situacije", navodi se u saopštenju.

U momentu kada je bačen suzavac, u skupštinskoj sali su se nalazili poslanici opozicionih partija i vladajuće koalicije, kao i svi ministri u Vladi Kosova na čelu sa premijerom Isa Mustafom.

Opozicion poslanici su bacili suzavac i 8. oktobra nakon prihvatanja nacrta o četiri zakonska predloga, a dvije poslanice, Fljora Brovina i Blerta Kadriu, su tom prilikom izgubile svijest.

Suzavac je u kosovski parlament bačen i 15. oktobra, a to je tada uradio poslanik opozicionog pokreta Samoopredjeljenje Faton Topali.

Bonus video: