Srbija: Za Vučića i SNS 54 odsto građana

Istraživanje "Ipsosa" pokazalo je i da su građanima Srbije, među stranim državama, najdraže Rusija i Njemačka, kao i da su opredijeljeni za ulazak u EU, ali i da je ne vole baš mnogo
72 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.10.2015. 06:33h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka i dalje imaju najveću podršku građana, 54 odsto, dok je na drugom mjestu SPS, koju kao stranku podržava deset odsto birača, pokazalo je posljednje istraživanje "Ipsos stratedžik marketinga".

Kako prenosi beogradska štampa, radikali imaju podršku šest odsto građana, demokrate pet odsto, dok su sve ostale stranke ispod cenzusa.

Kad je riječ o partijskim liderima, istraživanje pokazuje da jedino Vučić ima više pozitivnih nego negativnih ocjena građana, dok s druge strane, građani imaju najgore mišljenje o lideru DS-a Bojanu Pajtiću.

Direktor agencije "Ipsos", Srđan Bogosavljević, rekao je da ovi podaci nisu iznenađenje, jer su otprilike takvi bili i rezultati izbora.

"Treba naglasiti da postoji ogroman rezervoar do čak 1,5 miliona neopredijeljenih birača, koji bi glasali, ali ne znaju za koga. Među onima koji znaju koga bi zaokružili, dominacija SNS traje već neko vrijeme, ali je Vučićeva lična snaga jasnija nego ikad. On generiše dobre ocjene rada i Vlade i stranke, jer bukvalno vuče sve. Ostale partije se manje ili više bore za cenzus, a radikali su najpromjenljiviji. Njihov rejting zavisi od Šešeljevog pojavljivanja u medijima", rekao je Bogosavljević.

Kako na osnovu istog istraživanja navodi "Kurir", kada je riječ o samim političarima, Vučić ima 54 odsto pozitivnih poena, Ivica Dačić 28 odsto, Zorana Mihajlović 22 odsto, Tomislav Nikolić 20 odsto, a Vojislav Šešelj 16 odsto.

Kada bi se izbori održavali ove nedjelje, na birališta bi izašlo 66 odsto građana, a koalicija SNS-SDPS-Nova Srbija-SPO-PS-SNP osvojila bi 51 odsto glasova, što bi naprednjacima opet donijelo apsolutnu većinu, pokazalo je istraživanje "Ipsosa".

Istraživanje "Ipsos stratedžik marketinga" pokazalo je i da su građanima Srbije, među stranim državama, najdraže Rusija i Njemačka, kao i da su opredijeljeni za ulazak u EU, ali i da je ne vole baš mnogo.

Povoljno mišljenje o Rusiji ima 67 odsto ispitanika, o Njemačkoj 43 odsto, a o EU 33 odsto, pokazalo je istraživanje sprovededo od 25. septembra do 4. oktobra u 67 opština Srbije, prenosi "Blic".

Prema istraživanju, ukoliko bi na referendumu morali da se izjasne o ulasku Srbije u EU, "za" bi glasalo 57 odsto ispitanih.

Bonus video: