Erdogan: Alija Izetbegović je prvi i veliki lider BiH

Erdogan je u svojim ranijim izjavama kazao da Izetbegović "uprkos svim pritiscima, zlu, pokušajima asimilacije, nikada nije skrenuo sa svog puta"
322 pregleda 21 komentar(a)
Alija Izetbegović, Foto: Shutterstock
Alija Izetbegović, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2015. 15:55h

U Bosni i Hercegovini je danas obilježena 12. godišnjica od smrti predsjednika BiH Alije Izetbegovića, a tim povodom oglasio se i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručivši da se sa velikim poštovanjem sjeća "prvog i velikog lidera BiH".

"Povodom 12. godišnjice smrti, sjećam se sa velikim poštovanjem i rahmetom prvog i velikog lidera Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića", napisao je Erdogan na zvaničnom Fejsbuk profilu, prenijeli su mediji u BiH.

Erdogan je u svojim ranijim izjavama kazao da Izetbegović "uprkos svim pritiscima, zlu, pokušajima asimilacije, nikada nije skrenuo sa svog puta".

"Uprkos godinama života provedenim u zatvoru, nije odstupio od borbe za svoju zemlju i narod. Sposobnost i liderstvo koje je pokazao u toku posljednjeg rata u BiH svrstavaju ga među najveće državnike 20. vijeka i istorije", kazao je Erdogan u oktobru 2013, podsetila je regionalna N1 TV.

Erdogan se prije dvije godine prisjetio posjete Sarajevu i posjeti Aliji Izetbegoviću neposredno prije njegove smrti. On je kasnije rekao kako mu je Izetbegović "u amanet ostavio da brine o BiH".

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Jedan od od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Iste godine izabran je za člana Predsjedništva BiH, a kasnije je bio predjsednik Predsjedništva BiH i na tom mjestu je bio od 1992. do 1995.

Bonus video: